Nu måste kyrkorna säga upp sin vigselrätt

Förra hösten tog jag personligen ställning för att staten ska erkänna samkönade äktenskap. Det är en symbolfråga som inte har så stor betydelse för mig, men för många homosexuella. Jag anser inte personligen att en förening mellan två personer av samma kön är ett äktenskap, men om homosexuella vill kalla sina förhållanden så är det OK för min del, och jag köper argumentet att staten också bör erkänna denna form av samlevnad, just för de homosexuellas skull.

Något jag däremot inte kan tänka mig stödja under några omständigheter, annat än i yttersta nödfall, är att staten ska bestämma hur kyrkor och andra samfund ska se på äktenskapet. Det tillhör religionens domäner. Där har inte politiken att göra. Vi har en grundlagsfäst religionsfrihet i vårt land.

Delas denna uppfattning av vår borgerliga regering? Jag är tyvärr inte så säker på det just nu. Så här skriver DN:

Däremot ska det fortfarande var möjligt för präster inom samfunden av avstå från att viga homosexuella par. Men Fredrik Reinfeldt tror att det med tiden blir allt färre inom samfunden som vägrar att göra det.
– Det blir svårt att vara emot, säger han.

Och i SvD kan man läsa om Maud Olofsson:

Maud Olofsson (c) hade också gärna sett att regeringen enats om ett gemensamt förslag. – Men nu är vi ändå överens om hur vi ska hantera frågan och att c, m och fp kan lägga ett förslag som kan ligga till grund för en kommande lagstiftning. Grundvärderingen om allas lika rätt och värde har varit utgångspunkten. Därför gläds vi nu när lagstiftningen likvärdigt värdesätter kärlek och ger samma möjlighet för alla att gifta sig också i kyrkan, säger Maud Olofsson.

I mina ögon ser det tyvärr ut som att Reinfeldt och Olofsson tänker sig att lagstiftningen finns till för att sätta press på kyrkorna.

I det läget finns det bara en sak att göra för kyrkorna och det är att själva säga upp vigselrätten. Visst är det trevligt att präster får utöva den statliga befogenheten att vara vigselförättare, men så mycket är denna tradition inte värd att kyrkornas självbestämmande ska vara hotat. Kyrkorna måste försvara sig.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Nu måste kyrkorna säga upp sin vigselrätt”

 1. Hej!

  Bra du är för en könsneutral äktenskapslag. Du kan vara lugn, äktenskapsutredningens förslag (om m, fp och s stöder) föreslår att samfunden ska ha rätt att viga samkönade par (det har de inte idag för övrigt) men inte bli tvingade att göra det. De kan neka samkönade par, svarta par, funktionshindrade par, grönhåriga par etc. Vigselrätt men inte vigselplikt.

  Bengt

 2. Rättelse

  “m, fp och s stöder”

  Det ska vara m, fp och c stöder. Men s säger också ja till det.

  Bengt

 3. Vad är det som säger att Kyrkan kommer att säga nej till viga samkönade par? På kyrkomötet finns ju stor majoritet för samkönat äktenskap. Bland prästerna finns ingen stor grupp emot. Och att det nu föreslås införs en samvetsklausul (ingen präst skall mot sitt samvete tvingas att viga samkönade) känns inte tillräckligt. Vid nästa antagning till präst kanske det blir obligatoriskt för de blivande kandidaterna att acceptera sådan vigning. För kyrkan kan ju inte “skydda homohatarna” i evighet.
  Nej, att civilrättsligt separera vigselrätten är nog ingen lösning.

  Min slutsats är att vi traditionalister redan förlorat även denna kamp. Nästa kamp gäller polygamin. (MP) filar redan på ett förslag som skall legalisera månggifte, så det är inget jag bara hittar på.

 4. Jag håller helt med dig. Vi bör ha borgerlig vigsel som det juridiskt giltiga och sen kan de som önskar vända sig till nåt samfund och ha en religiös ceremoni.
  Själv är jag ateist, men det hindrar inte att jag tycker det är fel att tvinga människor handla mot sin övertygelse, även om den för mig bara är skrock och vidskeplighet.
  Jag undrar om de “polyamorösa” fattar att de öppnar upp för månggifte av muslimsk modell om de lyckas få igenom sina idéer. Men de kanske skiter i det.

Kommentarer är stängda.