Integrationskontrakt är en dålig idé

Per Schlingman föreslår att det ska bli moderaternas politik att Sverige ska införa ett integrationskontrakt. Invandrare som kommer till Sverige ska skriva på ett kontrakt där rättigheter och skyldigheter specificeras under den första tiden i landet. Konraktet ska också lägga fast vilka grundvärderingar som gäller i vårt land. Jag förstår tanken men tror inte på idén.

Det är i och för sig rimligt att nyanlända som vill bosätta sig i vårt land skriver på ett papper där det står vad de har rätt till i form av stöd från samhället och som samtidigt lägger fast vilka skyldigheter detta medför. En sådan sak minimierar tjafs om bidragsberoende och sådant. Tydliga spelregler rensar ut missförstånd och fördomar. Det kommer att ge Sverigedemokraterna mindre att bråka om.

Men att kontraktet ska innehålla allmänna principer om vilka grundläggande värderingar som gäller i Sverige känner jag oro inför. Jag tror att jag skulle kunna ingå ett sådant kontrakt om det var Per Schlingman som var min motpart, men tänk om Mona Sahlin fick utforma kontraktet? Det skulle bli proppat med politiskt korrekta floskler blandat med genusmos och högtravande formuleringar om att svenska fackföreningars kollektivavtal är det finaste i världen.

Svea Rikes lag är redan ett kontrakt. Det står där tydligt vad man får och inte för göra. Lagen är kontraktet. Vi bör därutöver inte införa några politiskt specialdesignade kontrakt med oklar juridisk status. Vi har lagen. Det räcker.

________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Integrationskontrakt är en dålig idé”

 1. Håller helt med Stefan, Inte för att han ska få mig till att bli en menlös jasägare utan för att jag av mitt hjärta håller med.
  Per Schlingman har väl aldrig kommit med nåt klokt. Så där håller jag inte med Stefan.
  Att Stefan är lite misstänksam ser man på hans åsikt om vad Mona skulle göra.
  Däremot Mona anser jag är Sossarnas svaga kort.
  För mig är det obegripligt man valde Mona som partiledare. Bättre finns.
  Sedan får vi hoppas sosseblocket vinner nästa val.
  Vilket jag hoppas även Stefan tycker. Rätt kort inlägg eller hur Stefan.

 2. Fler än jag som inte gillar Per Schlingman
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=26&blogg=28078

  Kan bara hålla med Peter. Moderaterna försöker med måga trix nu.
  Såg det i partiledardebatten idag då Borg talade, inte ett ord om arbetslösheten, därmot om bensinpriset som höjs om MP sammarbetar med sossarna och vad det skulle innebära för Norrbottensbor.
  Detta fast ämnet handlade om arbetslöshet.
  Politik blir smutsigt när alliansen är i farten.

 3. Jag håller med om en kontrakt är dålig, dock av andra skäl än du. Till exempel borde man, i ett samhälle med åsiktsfrihet, få ha vilka politiska åsikter man vill. Om en invandrande muslim tycker att demokrati är dåligt och att kvinnor är mindre värda än män, då borde han, i ett samhälle med åsiktsfrihet, få tycka det. Menar man allvar med yttrandefriheten och åsiktsfriheten, då måste man även skydda folks rätt att ha irrationella och “dåliga” åsikter.

  Jag håller inte med om att lagen är ett kontrakt. Jag har aldrig skrivit på något kontrakt som ger staten rätt att fängsla mig. Jag har aldrig skrivit på något kontrakt om att staten får lov att stifta lagar som reglerar vad jag får och inte får göra. Alla dessa saker gör staten utan mitt tillstånd, mot min vilja.

Kommentarer är stängda.