Nej, jag vill inte se er sätta på varandra

Västtrafik har haft den goda smaken att vägra sätta upp en kampanjaffisch, se nedan, som de bedömer kommer att uppfattas som besvärande för sina passagerare. Bolaget kommer att få kritik, men jag tycker det är fullt rimligt. Alla gillar inte kampanjer som anspelar på bögsex.

För bögsex är vad det handlar om. Det krävs inte någon mer avancerad tolkningsinsats för att förstå det underliggande budskapet. Bilden visar två killar som skojar om att “sätta på” en kondom. Men det förstår man ju att det är mer än en kondom som ska “sättas på”.

UMO.jpg

P1 Morgon idag debatterades frågan. Det är värt att lyssna på inslaget. Ingen, vare sig företrädaren för Västtrafik eller företrädaren för organisationen Umo som ligger bakom kampanjen, inte ens programledaren vågade säga vad alla förstår att det handlar om. Bilden föreställer två bögar, och alla Västtrafiks passagerare gillar inte anspelningar på bögsex. Därför säger jag det här istället. Någon måste tordas säga det.

Jädrans homofob! tänker några om mig nu. Dumheter, säger jag, jag skulle inte vilja ha en affisch med ett heterosexuellt par heller. Jag vill inte ha en massa tjat om sex i kollektivtrafiken alls.

Jädrans moralist! tänker ytterligare någon. Visst, jag är en moralist, men inte mycket mer än vad organisationen Umo är. Hur moraliserande är det inte att tjata på folk att de ska använda kondom? Ska inte folk få ha sex som de vill?

Hoppas att Västtrafik nu står på sig och inte ger efter för den kritik som nu kommer att komma. Varför ska pensionärer i Göteborg på sina kära spårvagnar tvingas sitta och titta på kondomkampanjer som riktar sig till homosexuella män?

_______________________

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Nej, jag vill inte se er sätta på varandra”

 1. På sätt och vis så finns det en viss anledning att proklamera för kondomer.
  Men jag håller med Stefan just i detta som han skriver.
  Nä jag vill västländerna ska skänka enorma mängder kondomer preventivmedel till många överbefolkade länder samt länder där fattigdomen är svår.
  T.ex. Kina , Afrika, Indien.
  De som finns på Jorden ska ha det bra anser jag.
  Att föda fram en massa människor som sedan enbart lider är skrämmande. Nä mera hjälp till självhjälp gällande oönskade barn.

 2. Bra sagt Stefan! Att du törs…

  Men är du inte rädd själv för den kritikstorm som tornar upp sig vid horisonten? Mot dig, alltså.

 3. Törs -det är klart du ska göra det! men bra sagt? -knappast, enligt mig.
  Jag vill inte heller se dem sätta på varandra, men jag ser gärna affischen. Är ju inte i närheten av något sex på den. Du låter nog fantasin skena iväg lite nu.
  Varför ska pensionärer på spårvagnarna tvingas sitta och titta på alla annan dålig reklam? Detta är ju ändå nåt vettigt och bra!

 4. Det är bra att du är konsekvent och hade varit emot även en heterosexuell variant av planschen, och jag tycker också det är töntigt att ingen vågar säga att planschen anspelar på bögsex.

  Men jag tycker ärligt talat att företag och myndigheter borde strunta fullständigt i att försöka låta bli att stöta moralister som du. Att fråga “Varför ska pensionärer i Göteborg på sina kära spårvagnar tvingas sitta och titta på kondomkampanjer som riktar sig till homosexuella män?” är ungefär som att fråga “Varför ska stackars gamla rasister tvingas att sitta och titta på planscher på svarta?”

  Precis som man borde strunta fullständigt i att försöka tillfredställa rasisters önskemål genom att bara ha vita människor på reklamskyltar, lika mycket borde man strunta i dem som vill hålla borta planscher som anspelar på bögsex. Deras inskränkta, irrationella önskemål bör i en rimlig värld ignoreras.

 5. Jag är inte så störd över affischen. Men jag tycker att det är så fånigt att ingen törs säga vad den anspelar på.

  Se exempelvis Annas inlägg ovan. Affischens text säger “kondom”. Ändå tycker inte hon att den handlar om sex. Hur dumt kan det bli?

 6. Jag tycker inte man behöver dumförklara Annas inlägg Stefan. Om hon inte tycker den anspelar på sex, då tycker hon så, Många kanske tycker som hon vad vet vi.
  Däremot Jag tycker att den relativt sett anspelar på sex.
  Men jag respekterar andras åsikter.

Kommentarer är stängda.