Konjunkturen: Satsa på Välfärdssverige 2.0

Öka bidrag till kommuner och landsting, genomför tredje steget i skattesänkningen på arbetsinkomster (jobbskatteavdraget), sänkt moms, är mina tre förslag till hur den dykande konjunkturen ska kunna stävjas.

SCB har idag presenterat nya siffror som visar att konjunkturen gjort en störtdykning. Mycket talar för att räntesänkning av riksbanken inte är tillräckligt för att dämpa fallet. Då måste riksdagen spendera pengar för att få upp konsumtionen, på klassiskt Keynesianskt vis. Men vad ska man satsa på?

Jag föreslår att man i första hand satsar på välfärden, dvs. höjer statsbidragen till kommuner och landsting. Givet att staten nu måste satsa pengar på att hålla uppe konsumtion och sysselsättning finns ett lysande tillfälle att investera i utveckling av välfärdspolitiken.

I förra valet tog vi i Alliansen över jobbpolitiken som vår största fråga. Satsar vi nu på välfärden kan vi också ta över den. Den offentliga sektorn är i behov av en modernisering. Det finns massor att göra. Det finns engagerad och kompetent personal. En ordentlig satsning på välfärden kan i längden ge lika stora vinster, både mänskliga och ekonomiska, som en satsning på nya vägar.

I övrigt tror jag precis som Lars Calmfors skrev på DN Debatt i veckan att det klokaste är att få upp konsumtionen hos hushållen, och framför allt de som kommer att spendera pengarna i Sverige. Tredje steget i jobbskatteavdraget bör därför definitivt genomföras. Det ger pengar direkt i plånboken och huvuddelen av pengarna går till låg- och mellaninkomsttagare. En momssänkning har också samma effekt, och är på samma sätt som jobbskatteavdraget något som får effekt mycket snabbt.

Man brukar i konjunkturlägen som dessa ofta ropa på infrastruktursatsningar, men även här håller jag med Calmfors. Vad är poängen med att starta jättebyggprojekt som får effekt om två år?

Jag tycker därför att absolut att vi inte ska göra såsom socialdemokraterna föreslår att betala ut bidrag till byggföretagen. Varför ska vi betala miljarder till byggindustrin istället för att satsa på välfärden? Är det möjligen så att Byggnads är ett starkare fack än Kommunal? Det är faktiskt lite pinsamt att se hur lätt sossarna ger efter för särintressen.

Långt bättre är att investera i välfärd. Förutom att vi kommer att få en kvalitetshöjning blir det också i praktiken en låglönesatsning, eftersom anställa i kommuner och landsting har låga löner. Därtill är det lätt att nyanställa i kommuner eftersom det inte är svårt att hitta arbetsuppgifter. En välfärdssatsning kan alltså även fungera som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Satsa på Välfärdssverige 2.0! är mitt tips till regeringen.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Konjunkturen: Satsa på Välfärdssverige 2.0”

 1. Jag håller med Stefan satsa på välfärden. Satsa på kommuner landsting är helt rätt.
  Jag håller med Ohly , skapa 200 000 jobb inom det offentliga.
  Alliansens krossande av a-kassan är mycket beklagligt, värst är propagandan att facket och a-kassan är inte nåt folk ska vara med i.

  Man drog fram om fackpampar som tar för sig o.s.v

  Att äldre som tror sig ha säkra jobb lämnar a-kassan är förståeligt.
  Men att unga inte går med i a-kassan är oerhört skrämmande.
  Det är dessa som nu avskedas och kanske dragit på sig lägenhet bil o.s.v nu när de trodde jobb skulle de ha för evigt. Dessa hamnar i en mycket besvärlig sits.
  Familjer splittras slås ut och de kanske har barn som blir lidande som tredje part.

  Det måste finnas en balans på arbetsmarknaden, där fack arbetsgivare har en balans i makt.
  Alliansen har även varit hård mot pensionärer och sjuka vilket också är mycket beklagligt.
  Dessa grupper, arbetslösa, sjuka, pensionärer måste få mera pengar så handeln hålls uppe och jobben hålls uppe. Därmed minskar man även belastningen inom sjukvården.
  Många har så dålig ekonomi att de inte har råd till mat ens en gång, detta belastar sjukvården, samt det personliga lidandet.

  Jag är rädd vi kommer få se enorma tragedier framgent.
  2010 så hamnar många sjuka i socialbidragsberoende, dessutom.

  Nä alliansen har inte fört en politik för välfärd, tvärtom de har fört en politik med ofärd som motto.
  Och effekterna kommer var så säker.

  Jobbskatteavdrag som Stefan förespråkar håller jag absolut inte med om. Mera skattesänkningar för de i arbete går dessutom enbart i första hand till de som behöver det minst, nämligen rika , förmögna.
  De som har arbete klarar sig de behöver inte mera.

  Det är de i utanförskap som kan lyfta Sverige om de får mera att handla för.

 2. Huvuddelen av de pengar som satsas på jobbskatteavdraget går till låg- och medelinkomsttagare. Du får kolla upp fakta Bertil.

  (Om du undrar varför jag klippt bort en annan av dina kommentarer i ett annat spår så beror det på att det saknade relevans för ämnet.)

 3. Jag tror du läst lite fel.
  Jobbskatteavdraget som du förespråkar tycker jag inte är nödvänigt satsa på. Det är bättre de pengarna går till utbildning, eller liknande för de som blir arbetslösa.

  Jobbskatteavdraget gick lika till alla d.v.s 1000 kr för de i arbete .Pensionärer, sjuka, arbetslösa fick ingen del av det. Därav den kritik som skett från pensionärsorganisationer bl.a. som ansåg pension vara uppskjuten lön.

  Men det var inte det jag nämde jag skrev nämligen
  citat: “Mera skattesänkningar för de i arbete går dessutom enbart i första hand till de som behöver det minst, nämligen rika , förmögna.
  De som har arbete klarar sig de behöver inte mera”

  Med det menade jag att de skattesänkningar som generellt gjorts gynnar mest de som tjänat mest och de med största förmögenheterna. ex förmögenhetsskattens slopande, fastighetsskatten. Pigavdraget,vilket i sig är en skattelindring. samt mycket mera i form av småskatterhär och var som sänkts för de som har mest.

  Det har inget med jobbskatteavdraget att göra.

  Ja du avgör ju själv hur du vill ha det gällande vilka inlägg du tar in. Men jag tycker du verkar bete dig lite korkat ibland.

  Du vill inte ha långa inlägg inte inlägg som är kritiska

  Man undrar vad du vill med sidan egentligen? Vad är du rädd för?

 4. Är alla som arbetar och sliter för sin lön nu plötsligt ”rika, förmögna”? I så fall gör det väl inget att man får betala lite för att vara med i a-kassan? Det är ju trots allt en frivillig försäkrig. Vill man inte vara med, så slipper man.

  Om familjer splittras så blir väl sossarna glada? De har länge försökt krossa kärnfamiljen. Då har det inte talats om att barnen blir lidande.

 5. Emil skriver:
  “Är alla som arbetar och sliter för sin lön nu plötsligt ”rika, förmögna”?”

  Har någon påstått det. Däremot de flesta som har jobb klarar sig väl hyggligt på sin lön.
  Sedan finns det ju de som jobbar men ändå får betala högre skatt än övriga på samma inkomst. t.ex de som är i jobbgarantin.

  Emil skriver: “Om familjer splittras så blir väl sossarna glada? De har länge försökt krossa kärnfamiljen.”

  Hur menar du då? de har väl absolut inte varit emot kärnfamiljen Sossarna ville t.ex höja barnbidraget det var moderaterna emot. Sossarna vill kvinnan ska få chans att även de jobba. därför blev dagis till.
  Däremot har man inte betalat nåt till oftast kvinnan som är hemma och sköter barn och hemmet.
  Det har däremot debatterats flitigt.
  Man vill helt enkelt gynna arbetslinjen. den debatten tycker jag är befogad.

Kommentarer är stängda.