Säljes: Volvo, 50 miljarder kr

Via SvT hittar jag till Bloomberg och en läsvärd artikel om att Ford vill sälja Volvo för 50 miljarder kronor. Det borde gå att hitta en köpare, om man inte är kräsen.

Jag tror att det bästa som kan hända Volvo PV är att företaget reas ut till någon biljätte som vill åt varumärket. Företaget kan då bli kvar och bantas ned till rimliga proportioner och under lugna former. Volvo kommer inte längre att vara den stora folkbilen, men det är bara i Sverige den är det. Utomlands är det en lyxbil. Har vi tur finns det en biljätte som vill lägga sig till med ett lyxmärke.

Det är inte säkert att en nedläggning av Volvo såsom företaget ser ut idag kommer att vara dåligt för Sverige. När Pharmacia i Uppsala la ned sin tillverkning var det många som trodde att läkemedelsföretagen skulle fly Uppsala. Det blev tvärtom. Tack vare nedmonteringen av Pharmacia uppstod nya företag inom life-science, som nu är ett av Uppsalas viktigaste näringsgrenar. Företaget försvann, men kunskapen blev kvar.

Jag tänker mig att det är likadant i Göteborg med omnejd. Kunskapen finns kvar. Bilar kommer att efterfrågas även i framtiden. Inte minst kommer vi att vilja ha nya miljöbilar. Jag tror inte att bilens dagar är räknade. Däremot är den bensinslukande Volvo V70 snart ett minne blott.

Så här ser förmodligen bilens framtid ut, fast med elmotor:http://www.tatamotors.it/p_vetture_listini.php. För 7950 euro får man en indisk Tata. En ny folkbil.

Att tro att vi i lilla Sverige ska kunna stoppa Indiens och Kinas framfart med egna bilmärken är fullständigt orealistiskt. Så orealistiskt att det inte ens borde finnas på den mentala kartan. Hade Volvo satsat på folkbilar för medelklassens Indien hade företaget kanske kunnat överleva. Men nu har man försökt sälja lyxbilar i USA och Västeuropa med pyttelilla Sverige som hemmamarknad. Det funkade inte.

______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Säljes: Volvo, 50 miljarder kr”

  1. Stefan du ser vi har rätt samma åsikter.åtminstone gällande Volvo.
    Jag nämde liknande om Indien, Kina i en kommentar under din rubrik
    “Jag vill inte köpa Volvo!”
    Vänta bara då Indiska och kinesiska fabriker får stark ekonomi i sina fabriker.
    Då blir bilarna bättre, billigare och konkurerar ut Västs bilar. Detta förståss om inget radikalt görs.

Kommentarer är stängda.