Ska vi ha kommunister i regeringen?

I sin kommentar till vänsterpartiernas utspel skriver SvD:s politiske chefredaktör att Mona Sahlin nu också blir ansvarig för vänsterpartiets politik. Det är värt att understryka. Om den rödgröna alliansen vinner valet 2010 får vi första gången kommunister i regeringsställning.

Alla vänstepartister är inte kommunister. Men många är det, och Lars Ohly var en av de sista att sluta kalla sig för kommunist. Det skedde bara för något år sedan. Så sent som i våras hade man också en debatt på sin partikongress om huruvida Kuba skulle anses ha en demokratisk regim eller inte.

Vänsterpartiet har inte samma demokratisyn som övriga partier. Vänsterpartiet ser inte demokratin som en belutsprocess som är neutral inför utfallet, utan demokrati uppstår, enligt partiet, när man för socialistisk politik. Det är därför som Lars Ohly menar att Sverige blir mindre demokratiskt om moderaterna får styra.

Övriga riksdagspartier har en annan demokratisyn. Den brukar kallas för borgerlig demokrati,  liberal demokrati, eller västerländsk demokrati. Oavsett namnet är poängen med denna demokratisyn att man ser demokratin som en beslutsprocess. Både moderater och sossar kan på så sätt vara överens om spelreglerna men ändå tvista om innehållet.

Ingen som säger sig vara kommunist kan acceptera denna demokratisyn. Poängen med kommunismen är nämligen just att den inte erkänner att en sådan demokratisyn är möjlig. Det är därför man kallar den för den “borgerliga demokratin”. Den är korrupt eftersom den tillåter privata företag att existera. Det är företagen som sitter på den egentliga makten, säger kommunismen, och så länge vi har privat företagsamhet kan ingen demokrati finnas.

Och nu vill Mona Sahlin göra dessa människor till ministrar…

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

24 reaktioner till “Ska vi ha kommunister i regeringen?”

 1. Ingen fara Stefan, ingen eller oerhört få vill ha kommunism. Kommunism och höger de kan skaka varnn i hand. Detta ser man i förbindelsen mellan Kina USA ingen klöser ut ögon på varann där bland den kapitalistiska högern och den kapitalistiska kommunismen.

  Det är viktigt att den ekonomiska politiken fördelas bättre. Nu genom alliansen ökar klyftorna alltmer.
  Redan till årskiftet ökar klyftorna ett steg till.

  Nä missunna inte de sämst ställda att de möjligen kan få det aningen bättre.Dock tar det minst 30 år att återställa det alliansen förstört.Det som förstörs på en dag tar decennier återskapa.

  Folk världen över ropar nu efter mer vänsterpolitik.
  Marknaden löser inte allt har man insett.

 2. Det är väldigt märkligt att en person som för något år sedan kallade sig kommunist kan finnas med i “rumsrena” politiska sammanhang över huvud taget. Tänk om något riksdagsparti hade en partiledare som för bara något år sedan kallat sig nationalsocialist! Det troligaste vore dessutom att den partiledaren skulle heta Mona Sahlin, eftersom det väl är främst från sossekretsar som “höger”-extrema partier fått sympatisörer… Är det inte så, eller minns jag fel?

 3. svar till Anuschka :
  Ni är bara avundsjuka på att det rödgröna alternativet enats.
  Sedan blanda ihop det med nazism , kommunism och gudar vet vad, är ju bara trams.
  Socialismen är det som format Sverige till det världfärdsland det var fram till 2006.
  Då blev välfärden sönderslagen , vilket vi ser på sjukförsäkring, a-kassa m.m

 4. Intressant svarsinlägg Stefan. Att sammarbetet skapar reaktioner är klart och tydligt.

  Jag ser sammarbetet som positivt!

  Ett alternativ till alliansen har bildats.Men jag undrar om sammanhållningen är lika stark som i alliansen?Tveksamt
  En sak är säker med en alliansregim som får makten en gång till sjunker Sverige djupt ner i misären.

  Det sker dock även med en socialistregim i.o.m effekterna av den borgeligt förda politiken kommer som en baksmälla senare.

 5. Fördelen med de tre rödgröna är just att de inte är överens om allt. De är tre skilda partier med varsitt program. Detta är en styrka. Jämför man med Alliansen är det i stort moderaterna som styr och de andra partiena svansar efter utan egen vilja. Detta har gjort många socialliberala hemlösa.
  Det är en svaghet och hotar mångfalden och detta allianstänket att alla ska va glada på bild håller inte en gång till.

 6. Jag ser en fara i detta med att det blir två block enbart.
  jag tycker det finns en stolthet i Sverige att vi har eller har haft olika alternativ att rösta på.
  Detta ter sig nu bli endast Sosseblocket och Moderatblocket.
  Därmed kommer minoritetspartier aldrig få en chans att uttrycka sig.
  Det är inte bra för demokratin.

  Jag tycker partierna ska gå fram med sina skilda partiprogram och sedan efter valet får man väl bilda koalitioner för att få majoritet.

 7. Vad tycker ni den nya sammanslagningen (Sossarna vänstern miljöpartiet) ska heta. Man vill ha tips om det.
  A-laget tycker jag.

 8. Jag tycker att det hela är upprörande och jag hoppas att vänsterblocket straffas hårt av väljarna för detta.

  Till Bertil säger jag följande – Hårt arbete, initiativförmåga, respekt för individuellt ägande och företagsamhet har skapat välstånd i vårt land inte socialism!

 9. Svar till Gustaf: Sammanslagningen retar borgarna, vilket enbart är till godo.Då får man kämpa mera för att nå makten.
  Appropå: citat: >>
  Visst är det så Gustaf och det hårda arbetet har arbetarna stått för och av det har sedan Arbetarna kämpat för fack och socialism.
  Att vi sedan haft duktiga företagare
  som byggt upp företag är grunden i det hela.Dessa hade samhällsansvar och skapade bostäder och samhällen för sina arbetare.

  Numera ägs dessa goda företag av en massa “pjoller” ( Aktieägare som jag och du)som kommer till dukat bord och där det styrs av VD-ar med miljonbonusar, miljonlöner o.s.v
  Den goda företagarnandan från småföretag till storföretag har fösvunnit.Förr var det balans i det hela och i grunden fanns socialism som tillät kapitalism där arbetets värde skapade kapitalister men även goda social skyddsystem.
  Nu håller politiken samt företagandet på övergå till ren egoism. Sköt dig själv och skit i andra, Sådant trasar sönder samhället.

 10. I pressen kommer kommunisterna att presenteras som radikala (vilket är fint) och värnare av den svenska modellen och den goda välfärden. Allt är fint och bra. Frågan är om det räcker?

  En röst på Mona är numera en röst på Lenin-Ohly. Undrar om det inte var några sossar i villa och med ungarna i friskola som satte kaffet i halsen när de slog upp tidningen i morse?

 11. Svar till Mårten:
  Man kanske skulle rösta på Vänstern.
  Alltid retar det nån. Bra om vänstern kan röra om i högersossarna som velar mellan moderaterna och sossepartiet.
  Med ena foten i facket, den andra i aktiebörsen och den tredje med hög lön och krav på skattesänkningar. kan bli en kul valomgång denna gång.
  Hoppas de sämst ställda blir vinnare.

 12. De som har det sämst är redan nu de stora vinnarna eftersom Alliansens skattesänkningar huvudsakligen gynnar dem. De är också de som tjänar på reformerna av a-kassan och sjukkassan. Sossarna var på väg att köra försäkringssystemen i bankrutt. Regeringen har skapat välbehövlig ordning. Det behövs nu när det blir lågkonjunktur. Tänk om vi hade haft kvar sossarna vid makten. Arbetslösheten hade rakat i höjden. Vi hade fått ett gigantiskt budgetunderskott. Precis som det var på 90-talet när det system som sossarna under flera decennier byggt upp rasade samman som ett korthus. Det är tack vare den moderatleddaregeringen som försäkringssystemen nu går att lita på.

 13. Hårt arbete och socialism är två helt olika saker. De som arbetar hårt kommer inte att få det bättre med höjda skatter.

 14. Just så. Skatten är den största utgiften för varje hushåll. Det ligger en kraftig orättvisa i detta eftersom alla måste betala ungefär lika mycket för mat och kläder. Varje hundring är på så vis mer betydelsefull i en fattig mans ficka än en rik. Det är därför det är viktigt att inte lägga höga skatter på låginkomsttagare.

  Men det här fattar inte socialdemokraterna eftersom de har tutat i sina väljare att de inte de själva som betalar utan “dom rika”.

 15. Stefan skriver:
  “Varje hundring är på så vis mer betydelsefull i en fattig mans ficka än en rik. ”
  Men du glömmer en viktig sak, för en lågavlönad är jobben ofta hårda sliter på kroppen, dessutom osäkrare än för högavlönade, Därför är det viktigt att en del av skatten går till socialförsäkringssystemet.
  Sådant behöver inte högt avlönade tänka på de har fallskärmar, pensionsavtal.Det är även därför de kräver sänkta skatter i.o.m de inte är beroende av sociala skydd på samma sätt.

  Det är därför att den skatt som betalas verkligen går till rätt sak som ex: socialförsäkringssystemet och inte som alliansen verkställt till skattesänkningar som ger de högst avlönade mest. Det tär på den välfärd som är mest viktig för de lägst avlönade eller de som t.ex. är sjuka handikappade.

 16. Bloggen är bra – de som röstar på vänstern har ofta en ytterst tveksam syn på demokrati! Kort kan man ju även framföra att denna nya sammanslagning glädjer sådana som vår vän med här ovan måste det vara bra för högern – med en sådan argumentation önskar jag att fler sådana tog till gatorna för det skulle hjälpa alliansen mer än alla utspel som de kan göra.

  Svar till Bertil

  – Jag kan inte avgöra om du verkligen menar allvar eller om du bedriver någon typ av ironisk enmansföreställning med otydligt mål. De åsikter du framför är någon typ av blandning av snömos och citat från 70-talets mes dogmatiska vänster. Är du verkligen på riktigt?

 17. Stefan skriver:
  “De som har det sämst är redan nu de stora vinnarna eftersom Alliansens skattesänkningar huvudsakligen gynnar dem. De är också de som tjänar på reformerna av a-kassan och sjukkassan. ”

  Stefan kan inte ha en aning vad som hänt inom socialförsäkringssystemet.
  Långt inlägg om jag ska förklara det:
  Läs på!

  Stefan skriver
  “Tänk om vi hade haft kvar sossarna vid makten. Arbetslösheten hade rakat i höjden. Vi hade fått ett gigantiskt budgetunderskott.”

  Göran sa ett år före valet 2006 Jobben kommer. Och själv hörde jag från bl.a. gruvföretag år 2005 på sommaren , att det kommer behövas anställas folk. Har en kusin som är Chef för NCC han sa likadant om byggjobben. Så jobben som kom var en konjuktureffekt samt den förberedande politik sossarna haft, med utbildning och arbetslösa i åtgärder som sedan omvandlades till riktiga jobb.
  Nu i den lågkonjuktur som härjar står alliansen handfallna.

  Din teori är hypotetisk. Sannigen är att alliansen inte skapat ett enda jobb, förutom de i hushållsnära tjänster och mer folk på socialförvaltningarna. enligt uträkningar så är i stort sett arbetskraften oföärändrad. Detta genom att fler unga komit ut på marknaden de ska också äta ha kläder o.s.v det i sin tur skapar företag som ger jobb.

  Men mängden folk i arbete i förhållande till pensionärer och övriga är oförändrat procentuellt.

  Däremot har alliansens politik ställt 500 000 utan a-kassa, visserligen är det många äldre som gått ur i.o.m den höjda avgiften och att de tror sig ha säkra jobb till pensionen. Men siffran är uppseéndeväckande.Dessutom riskerar 28 000 bli av med sjukpenning efter nyår.

  I Övrigt Stefan bra inlägg, ibland kan motsägande ja t.o.m felaktiga påstående vara bra för att få fram
  verkligheten.

  Sorry för långt inlägg, Men ditt kommentarsinlägg gav upphov till det Stefan.

 18. Gustav skriver:
  “Jag kan inte avgöra om du verkligen menar allvar eller om du bedriver någon typ av ironisk enmansföreställning med otydligt mål. De åsikter du framför är någon typ av blandning av snömos och citat från 70-talets mes dogmatiska vänster.”

  Det inlägget går inte svara på i.o.m du inte ger åsikt eller kritiserar rakt vad du menar.

  “Bloggen är bra.” Håller med och det är även viktigt att bloggen får synpunkter från olika samhällsgrupper eller partier.
  I annat fall så blir ju bloggen enbart åsikter från ett håll, nämligen borgarsidan.

  Risken är att jag är ensam som företäder min egen åsikt samt vänsteråsikter.Men det är väl bra nog det!
  Stefan skriver bra teman, lägger även in egna åsikter eller synpunkter som ger upphov till debatt.

 19. Svar till Bertil – jag undrar om du verkligen menar och tror på det du skriver? Så enekel är min fråga eftersom jag blir lika förvånad varje gång jag läser någonting du skriver.

 20. Självklart tror jag på det jag skriver. hoppas din förvåning är positiv.
  Borgare behöver lite vänsterinfo.
  Men vad konkret är du förvånad över Gustaf

 21. Stefan: Jag ber om ursäkt för att jag tar upp plats på din blogg för att diskutera huruvida Bertil är på riktigt. Personligen tycker jag dock att han det är ett intressant fenomen som har ganska mycket att förklara baserat på alla hans kommentarer på din blogg.

  Mr B:
  Det jag är mest förvånad över i denna diskussion är att du inte klart säger huruvida du upplever vänsterparitets demokratisyn som problematisk – något som de facto Stefans ursprungliga inlägg på bloggen handlar om. Det jag även är förbluffad över är att allt alliansen gör tycks vara dåligt i dina ögon och att din definition av socialism och vänster ger ett eko av Olov Palme när han var som sämst.

 22. Svar till Gustav:
  Vänsterpartiet är nu en del i den rödgröna sammanslagningen.
  Vänsterns politik har jag sträckt mig till att stödja deras förslag om 200 000 jobb inom det offentliga.
  Detta har jag stött som en kontrast till att det hörs röster om att med skattemedel stödja volvo.
  Jag anser i det sammanhanget att vänsterns förslag är bättre.

  Gustaf skriver:
  “Det jag även är förbluffad över är att allt alliansen gör tycks vara dåligt i dina ögon”

  Nej allt de gör är inte dåligt, det de gjort bra har bara aldrig kommit på tal.
  Men nedrustnigen av socialförsäkringssystemet och välfärden är en katastrof, och det kommer att visa sig vad tiden lider.

  Stefan däremot påstår att det alliansen gjort är bra för arbetslösa sjuka.Det påståendet är ju fullkomligt fel.
  Alla vet att försämringar gjorts för arbetslösa, sjuka,
  Gruppen sjuka, arbetslösa, ja t.o.m pensionärer får dessutom betala högre skatt på samma inkomst.

  Stefan tror jag vill framhålla om inte detta gjorts så hade socialförsäkringssystemet pajat.
  Det tror inte jag, det är skrämselpropaganda, pengar finns i massor detta i form av värden och kontanter.Det är bara hur man för en solidariskt fördelningspolitik som är problemet. Det kan ske även genom att fler får jobba och vi delar solidariskt på jobben.

  Tyvärr långt inlägg. Men jag hittade ingen annan lösning förklara på.

 23. Bertil är en riktig människa såvitt jag vet.

  Man får gärna posta inlägg här på min blogg. Jag gillar det. Däremot är inte huvudyftet med min blogg att det ska föras långa diskussioner i kommentarsfälten.

  Det är därför jag gillar korta svar och skriver korta svar själv, även om en och annan uppfattar det som ohövligt.

  Det finns sajter för dem som gillar att posta långa inlägg och föra evighetsdiskussioner över nätet. Min blogg är inte en sådan sajt.

  Därför stänger jag av kommentarsfunktionen på det här inlägget nu. Av 24 kommentarer kommer 12 från samma person. Need I say more?

Kommentarer är stängda.