Psalmiana #1, Kom Jesus, kom Immanuel (Youtubiana med psalmer)

Fredrik Strage på DN fick stora journalistpriset för sin “Youtubiana”. SvD:s ledarblogg plankade konceptet. Nu gör också jag det med min “Psalmiana”.

Jag älskar att titta på filmer på Youtube. Det är ett fantastiskt arkiv och Strages idé att presentera några av rockhistoriens största ögonblick på Youtube är genialisk, och därför alldeles för bra för att inte kopieras.

Min “Youtubiana” kallar jag för “Psalmiana”. Den kommer att visa klipp med svenska psalmer. Men det blir inte någon uppvisning i skönsång, utan jag har istället valt ut klipp som är udda eller intressanta på något vis. Jag vill visa hur roligt Youtube är och vilken betydelse psalmer alltjämt har i vårt samhälle. Trots sekulariseringen lever psalmerna vidare. Det blir min personliga hyllning till Youtube, till psalmsången och framför allt till alla fantastiska youtubianer, alla de människor som delar med sig av sina liv till oss andra.

Strage lyckades publicera 100 klipp. Jag är inte säker på att jag kan lova en sådan följetong. Inte heller lovar jag någon regelbunden publicering. Nästa klipp kanske kommer imorgon, kanske på lördag. Den intresserade får hålla utkik.

Första psalmen blir nr 423 i psalmboken. Vi är i advent och vad passar då bättre än “Kom Jesus, kom Immanuel”, som den heter i nya psalmboken. Den hette “O kom, o kom Immanuel” förr, vilket var bättre, inte för att det var förr utan för att den heter “Veni, veni Immanuel” på latin, som är originalspråket. Låt oss dock inte förfäras över 1986 års psalmbokskommittés historielöshet, utan låt oss höra psalmen spelad på klockspel i S:t Nikolai-tornet i Hamburg.

Tillägg, på förekommen anledning
Anuschka tycker inte psalmen kommer till sin rätt i klockspelet, och visst är det så. Med tanke på att alla kanske inte kan den utan och innan som jag själv, eftersom jag är körsångare sen många år, kan man ju vara schysst och länka till en mer representativ version också: Umeå Studentkör. Så ska den egentligen låta.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Psalmiana #1, Kom Jesus, kom Immanuel (Youtubiana med psalmer)”

 1. I ärlighetens namn kommer den inte till sin rätt i det här klippet. Det ser mest ut som en lite småfull Göran Skytte som slår på pinnar. Klockspel låter dessutom lite halvfalskt, minst sagt. Men jag älskar idén!! Mer sånt!!

 2. Stefan gillar inte kommentarer vilket är rätt ovanligt.
  När folk svarar på mina inlägg och ställer frågor så ger jag svar.
  jag ger även fortsatt svar på inlägg där jag har en annan åsikt.
  Stefan han vill ha jasägare på sin blogg.I.o.m min sympati är på sossekanten så vill han helst att jag inte skriver på hans blogg.Men vad lär han sig om han enbart får jasägare? Inget, men dock kan det vara lugnare.

  Jag ser bara att den möjligheten finns i.om att kommentarer kan skrivas på.
  Detta hör inte till ovanstående ämne. Men jag skriver det i.o.m han stängde av kommentarer på en annan rubrik.
  Vänlig: Bertil.

 3. Bäst hoppa av från denna blogg .
  Tack för den tid som varit.
  Synd du har svårt aceptera debatt och disskusioner.
  Jag vill föra en dísskusion i seriös anda och jag respekterar andras åsikter.Dock är jag oerhört mån om de människor som har det sämst ställt.
  Det är få som ställer sig på de sämst ställdas sida idag.
  Egoism och jagtänkandet flödar för fullt.
  Den solidariska politiken dog med Palme.
  Tack för denna gång Stefan!

 4. I.o.m du stoppar åsikter på tidigare rubrik så får jag skriva här.
  Går väl bra eller hur Stefan.

  Man ser nu att borgeliga alliansens experiment gått käpprätt åt pipan. Boorg ångrar sig .
  men det går inte ändra att 500 000 nu lämnat a-kassan och står utan skydd.

  Detta när jobben som alliansen skrävlade över nu har förvandlats till en kommande massarbetslöshet.
  Unga oerfarna ledare som ej är torra bak öronen, och som inte behöver ta ansvar för sina handligar.
  Ja då är det kul experimentera.

  Konsekvensen får arbetslösa ja även sjuka ta.

  Stefan som påstår arbetslösa , sjuka är vinnare.
  Han tillhör också en av de som gått på detta lurendrejeri. trist!

 5. Bertil, uppenbarligen behöver du skriva av dig. I och för sig skriver du samma sak hela tiden, men jag föstår ändå att du har ett behov av att uttrycka dina känslor. Mitt absolut bästa råd till dig är därför att skaffa dig en egen blogg. Det är jätteenkelt. Sen får man skriva hur mycket man själv vill och om vad man vill. Man måste inte följa någon annans dumma regler. Gå till sidan wordpress.com och följ anvisningarna. Sen är det bara att köra. Lycka till! /Stefan

Kommentarer är stängda.