Nobelstiftelsen riskerar sin trovärdighet

Sveriges Radio Ekot har i ett par granskande reportage berättat om företagen Nobel Media och Nobel Web som drivs av Nobelstiftelsen. Med rätta frågar sig Ekot vad det innebär för Nobelstiftelsens trovärdighet att man har samarbete med Astra och låtit företrädare för priskommittéerna åka på bjudresa till Kina. Nobelstiftelsen verkar inte fatta problemet.

Det är lite pinsamt att höra hur företrädare för stiftelsen försöker förklara att det inte innebär något problem att man har ett bolag som tar emot pengar från Astra eller att kinesiska staten bjuder flott för att få veta hur Kina ska kunna vinna ett nobelpris. Stiftelsens ledning verkar inte ha förstått hur högt värderat det egna varumärket är.

Som alla vet är nobelpriset det allra finaste vetenskapliga priset i världen. Inget pris slår detta. Inget pris kommer ens i närheten. Priset är också en av de få saker som folk i hela världen förknippar med Sverige. Nobelprisets status är helt fenomenal och ger Sverige ett rykte som inte går att köpa ens med hela statsbudgeten till förfogande. Jag kan inte komma på någonting som kan mäta sig med nobelprisets ryktbarhet.

Hur man då överhuvudtaget kan komma på att man ska slå mynt av ryktbarheten genom att släppa in kommersiella företag är obegripligt. Hur kan man ens snudda vid tanken? Det krävs inte några enorma mängder tankekraft för att förstå vad Astra vill med att skänka pengar till stiftelsens dotterbolag. Ännu mindre tankekraft behöver man spilla på Kinas avsikter. Man måste faktiskt vara en politisk babian för att inte kunna förstå vad Kina vill. Kina vill vinna, och kommer inte att vila förrän det har hänt.

Det här handlar inte om i vad mån företrädarna för stiftelsen har låtit sig påverkas eller inte, utan om hur man skyddar sig mot misstankar. Det kan man bara göra på ett sätt, och det är att inte ta emot några pengar alls från någon på något vis. Så måste vi statstjänstemän arbeta. Vi kan inte ta emot första klassbiljetter och betalda lyxhotell av kinesiska staten hur som helst. Nobelstiftelsen måste tänka likadant. Inget annat fungerar.

Uppdatering 12/12: Läs prof. Claes Sandgren, Svd Brännpunkt.
______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: