Bilindustrin räddas, Volvo offras

Idag lämnade så regeringen besked om hur bilindustrin ska räddas. 3 miljarder ska satsas på omställningen i ett nytt statligt bolag för forskning. 5 miljarder lånas ut till krisdrabbade företag. 20 miljarder ställs som kreditgaranti. Volvo får ingenting.

Beskedet från regeringen känns som en lättnad. Som minst kommer vi skattebetalare undan med 3 miljarder. Det hade kunnat vara värre, mycket värre. Sossarna har velat ta över Volvo som går med omkring 11 miljarder i förlust, per år.

Regeringen satsar också allt på omställning till ny teknik. Även det känns som en lättnad. Det är kunskapen som ska räddas inte enskilda företag. Bra. Det är företagen Volvo och Saab som det varit fel på, inte ingenjörerna.

Bilindustrin kommer alltså att räddas, men Volvo offras. Det är rätt tänkt. Staten ska inte hålla inkompetenta företag flytande. Sådana företag ska bort, även om det svider i den nationalistiska själen. Nu får vi hoppas att Ford och General Motors snabbt som ögat säljer Volvo och Saab så att vi kan påbörja den omstrukturering av denna bransch som borde gjorts redan för 15 år sedan.

Regeringens promemoria.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se. Länkar: SR Ekot, DN, SvD.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Bilindustrin räddas, Volvo offras”

  1. Kunde inte hitta den delen där det stod att Volvo skulle offras.
    Har du en konspirationsteori?
    Det är väl i så fall alla arbetarna som offras.

  2. Håller med. Trots att jag jobbat på Volvo Data och Volvo PV förr i tiden. Det är bara en sak jag saknar i paketet… Tycker det är dags att bygga en riktig rejäl demonteringsfabrik för bilar. Förslagsvis här i Göteborg. Alltså inget i stil med de som finns idag utan med inriktning på att få gamla bilar utbytta medan de fortfarande rullar SAMT ta tillvara och återvinna allt som går på effektivare sätt. Förslagsvis inriktad mot 30-50.000 bilar/år och extra premium till de som lämnar in bilar äldre än 10 år.

Kommentarer är stängda.