Är julkrubbor kränkande?

Jag går emellanåt in på The O’Reilly Factors sida på FOXNews, där Bill O’Reilly härjar med med amerikanska intellektuella. Ett tema som O’Reilly tidigare bevakat och som han även skrivit om i sin bok Cultural Warrior är bråken om juldekorationer som brukar föras i USA vid den här tiden på året. Problemet med dekorationerna är att de har kristna motiv. Alla gillar inte det.

I delstaten Washingtons huvudstad Olympia pågår just nu ett bråk om vilka dekorationer som ska finnas i delstatskongressens byggnad. Det började med en julgran, kallad Capitol Holiday Kids Tree, sponsrad av en företagarförening. Den har kallats Holiday Tree istället för Christmas Tree för att markera religiös neutralitet, även om det för det vanliga ögat ser ut som en vanlig julgran. Granen är en tradition.

2006 följde en grupp judar upp med en sjuarmad ljusstake för att markera högtiden Chanukka. Därpå sponsrade en fastighetsmäklare också en julkrubba, för att stryka under julens kristna budskap ordentligt.

I år har dock ateisterna vaknat till liv. De har också begärt plats bland de religiösa symbolerna med en skylt med texten “Det finns bara en naturlig värld. Religionen är inget annat än myt och vidskepelse som förhädrar hjärtat och förslavar sinnena.” Upplagt för bråk således. Mycket riktigt blev också några så förbannade att de stal skylten.

Visst är det barnsligt att stjäla en skylt som satts upp med vederbörligt tillstånd. Men hur barnsligt är det inte att vara så antireligiös att man måste sätta upp en skylt bredvid en julkrubba? Vad är det med religiösa symboler som gör att de politiska ateisterna måste sätta upp varningsskyltar? Vi har firat jul förr med massor av juldekorationer med kristna motiv. Ingen har tagit skada av det hittills. Det är synd att inte alla trivs med julen, men den varar ju fakstiskt bara några veckor. Klarar man inte av att stå ut med det, eller vad?

Vi får verkligen hoppas att den här typen av aktioner inte kommer också till vårt land. I USA har det kommit att bli allt mer av ett problem, där sådant som julkrubbor i offentliga miljöer anses “kränkande” mot religiösa minoriteter. Saken har till och med drivits i domstol. Vissa företag har slutat hälsa sina kunder Happy Christmas och säger Happy Holidays istället. Julgranar kan inte kallas Christmas tree utan Holiday tree, osv. Vi får hoppas att detta trams stannar vid på andra sidan Atlanten.

Källor: FOXNews, Chicago Tribune.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Är julkrubbor kränkande?”

  1. Förra året var det någon S kommun (glömt vilken) som förbjöd julpyssel i form av änglar (diskriminerande) och barnen fick inte se julspel i kyrkan (andra religioner kunde ta illa upp). De mjäkiga fröknarna i dagis följe påbudet.

Kommentarer är stängda.