Stödet för Natomedlemskap ökar

Nu är stödet för svenskt NATO-medlemsskap ikapp motståndet, nästan. 36 procent är för. 38 procent är mot (SvD). Därmed borde det vara dags för att på allvar börja tala NATO i vårt land.

Sveriges förhållande till NATO kan beskrivas på följande enkla vis: Vi är med i praktiken, men inte i teorin. Svårare än så är det inte. Svenska försvaret har anpassat sig så långt att ett inträde i NATO bara är en formalitet. En signatur på ett papper är allt som saknas.

Det sägs alldeles för sällan för att det ska fastna i det allmänna medvetandet. Därför måste det upprepas igen och igen. Sverige deltar idag i sort sett i alla NATO-aktiviteter som finns. Vi sitter med i alla möjliga arbetsgrupper. Svensk trupp står också under NATO-befäl i Kosovo och Afghanistan. Tilll detta kommer också det militära samarbetet inom EU, som Sverige också deltar i och som bekant är nästan alla EU-länder också NATO-länder.

Vad är det som gör det så fruktansvärt svårt för vårt land att erkänna vad vi håller på med? Vårt lands försvarsförmåga står och faller med vårt samarbete med NATO. Varför kan vi då inte också gå med i NATO på riktigt?

Ryktet säger nu också att Finland på allvar är på väg in i NATO. I februari kommer en rapport om den saken ut hos oss på FOI. Redan 2010 kan Finland bli medlemmar. Då är Sverige det enda land, förutom Ryssland, som inte är med i NATO.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Stödet för Natomedlemskap ökar”

  1. Det kan även tilläggas att vi ställer upp för att försvara andra länder, men eftersom vi inte själva ingår i NATO, så har de andra ingen formell skyldighet att bistå oss med att freda vår frihet och demokrati. Självklart ska vi ingå i demokratiernas freds- och försvarsförbund! De är våra naturliga samarbetspartners.

  2. Hela resonemanget att vi skulle tillåtas bli sönderkrigade av Ryssland medan Nato inte lyfte ett finger faller på sin egen orimlighet. Visst är det säkrare med en formell förvarsgaranti, men i praktiken är vi redan med. Mycket av det som Nato gör är dyrare och sämre än vad vi själva kan ta fram. Jag tänker på många materielprojekt, forskning inom vissa områden och soldatämnen.

  3. Om man inte kan säga att man inte är med så är man inte det. Det är självbedrägeri.

    Är NATO:s materielprojekt dyrare och sämre? Kanske det, men det är väl inte för materielprojekten vi har ett försvar?

    När Finland går med i NATO är Sverige den enda demokratin kring Östersjön som inte är med i förssvarssamarbetet. Vilken respekt ger det?

    Ingen.

Kommentarer är stängda.