Orsakerna bakom kravellerna i Rosengård

Kravallerna i Rosengård kommer att bli ett samtalsämne för lång tid framöver. Vad är orsaken? Vems är felet? Redan nu cirkulerar ett antal förklaringar. En kort genomgång:

Islamisk extremism? Bloggen Jihad i Malmö skyller på “islamistiska gäng”.

Autonoma grupper? Polisen menar att kravallerna förvärrats och underhållits av gruppen Antifascistisk Aktion, AFA.

Polisen? Basem Mahmoud, knuten till den islamiska förening som förlorat sitt hyreskontrakt, menar att polisen behandlar muslimer annorlunda än andra.

Fredrik Reinfeldt? Ung Vänster (vänsterpartiets ungdomsförbund) menar att det är inkomsskillnaderna i samhället som är orsaken.

Av dessa är det bara en som jag är övertygad om är helt korrekt, och det är att AFA är inblandat. AFA är den mest extrema av vänstergrupperingarna som använder våld. Det finns ingen anledning att misstro polisen på den här punkten. Det här är ungdomar som blivit gripna förr. Det är också bara svenska vänsterextremister som använder slangbomber. (Läs på DN:s hemsida om vad irakiska flyktningar tycker om slangbomber.) Polisen berättar också att saker och ting lugnade ned sig när det var dags för AFA-gänget att åka till ett annat slagsmål i Köpenhamn (SvD).

Islamiska kulturföreningen har också ett stort ansvar. Det är inte föreningen som ockuperat lokalen. Men vad har man gjort för att lämna lokalen under lugna former. Föreningen har varit uppsagd från sitt kontrakt i mer än två år (Sydsvenskan). Att hyresvärden begär hjälp av polis är fullt rimligt. Lokalen ägs av ett lokalt fastighetsbolag. Varför har inte Islamiska kulturföreningen fixat fram en ny lokal till sig själva under de två år som gått?

Ung Vänsters förklaring förtjänar egentligen ingen kommentar, eftersom det är en standardförklaring till allt i vänsterns värld. Det finns inte ett samhällsproblem som inte har orsakats av inkomstskillnaderna i samhället. Nämner den här för att påminna om vänsterns oförmåga att ta in fakta som inte stämmer med den egna världsbilden. Vänstern är sig lik.

Mediarapporteringen har varit ganska OK, denna gång, tycker jag. Trots det vill jag uppmärksamma värdet av alternativa röster. Exempelvis visade det sig vara värdefullt att läsa bloggarna Jihad i Malmö och Politiskt inkorrekt. Jag delar inte deras åsikter i det mesta, jag går inte i god för dem i övrigt. Men intressanta uppgifter kommer inte alltid ifrån de kanaler man vanligtvis lyssnar till. Läs exempelvis Politiskt inkorrekts förutsägelse om vad som skulle hända i Rosengård redan 4 december.

_____________________________

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Orsakerna bakom kravellerna i Rosengård”

  1. Jag vet att det måste kännas hårt att ta till sig, men “AFA” finns inte.

    Inte på samma sätt som moderaterna i alla fall. Man har inga medlemskort, inga hemliga tecken, inga små gulliga pins att sätta på kavajslaget. Man har ingen Reinfeldt-Parteiführer, ingen valberedning, inga register.

    Så polisen har fel när de säger att AFA är inblandat. Antifascister kan säkerligen vara inblandade, men AFA? Glöm det.

    Nå. Du fattar säkert inte skillnaden ändå.

Kommentarer är stängda.