Byt språkrör nu!

Miljöpartiets korkade regler om att språkrören inte får sitta mer än nio år gör att Maria Wetterstrand och Peter Eriksson kommer att lämna ledarskapet för sitt parti 2011, ett år efter valet. Partiet tycker alltså att väljarna i valet 2010 ska rösta på någon som ska avgå.

I mina öron låter det hur korkat som helst. Miljöpartiet har lyckats utverka ett löfte från socialdemokraterna att i händelse av valvinst så ska partiet vara med och bilda regering. Men just precis då ska ledarna för partiet avgå. Varför ska man då alls rösta på miljöpartiet? Varför ska man rösta på någon vars första åtgärd blir att avgå?

Wetterstrand och Eriksson har varit två framgångsrika språkrör. Det är inte lätt för ett parti att ha två ledare som dessutom bara sitter en kort tid. Det skapar otydlighet, och partiet har också tidigare gått ifrån ännu hårdare regler om hur länge en person ska få vara språkrör. Duon Wetterstrand och Eriksson har dock verkligen givit partiet ett ansikte. Min gissning är att graden av “name recognition” är hög i väljarkåren.

“Name recognition” är något som amerikanska kampanjmakare kommit fram till är det första och viktigaste steget i en kampanj. Folk i allmänhet måste lära sig känna igen ansikte och namn på partiledaren/arna. Annars är man rökt.

Vi som följer politiken noga förstår ofta inte det för vi kan namnen på alla. Bland folk i allmänhet ser det dock annorlunda ut.  Där kan man hålla fram en bild på t.ex. Jan Björklund och folk kan inte säga vem han är. Och folk röstar inte på någon som de aldrig har sett förut.

Kanske är det av väljartaktiska skäl partiet vill behålla sin språkrör över valet. Men hur seriöst är det ur demokratisk synpunkt? Vem är det väljarna röstar på? Det går inte att veta om partiledarna ska avgå direkt efter valet. Det mest hederliga, och även taktiskt vettiga, vore därför att byta språkrör nu. Det är två år kvar. På den tiden hinner väljarna lära känna två nya språkrör.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Byt språkrör nu!”

  1. Det riktiga vore att de lämnade sina språkrörsposter efter ett eventuellt tillträde som statsråd. Att blanda ihop partiposter med ministerposter är skadligt för demokratin. Regeringen ska svara inför Riksdagen, inte tvärtom. Inför FRA-omröstningen kommenderade Reinfeldt moderata ledamöter att rösta i enlighet med Regeringens proposition. Att skilja partiledarskap och statsrådsposter åt vore bra för maktfördelningen och demokratin.

  2. Nu är väl den här tydliga kopplingen mellan statsministerorder och partipiska knappast ny i svensk politik. Är det något parti som förknippas just med att partigruppen i riksdagen endast utgör lojal röstboskap, så är det väl sossarna?

    En lösning på problemet är att införa direkta och personliga val av personer till riksdagen. Då är det väljarna som bestämmer hur länge man skall sitta. Dessutom slipper vi omvägen via partierna, vilka just nu agerar filter mellan folket och makten. Jag vill rösta på människor – inte på partier!

Kommentarer är stängda.