Oxford: julfriande avkristnas

I ett tidigare inlägg skrev jag om det debatt som förts i USA den senaste veckan om religiösa utsmyckningar med anledning av julen i delstaten Washington. Jag kan förstå om många i vårt land inte alls kan relatera till problemet. Vem kan tycka illa om julen?

Av en slump hittade jag dock ytterligare ett exempel på rädsla för religiösa yttringar, denna gång i Oxford i Storbritannien. Nyheten är nu en månad gammal, men intressant att ta del av.

Stadsfullmäktige i Oxford beslöt i oktober/november i år att de allmänna festligheterna inte skulle kallas “Christmas” utan “Winter Light Festival”. Det skulle bli mer “inkluderande” så tänkte man sig.

Intressant nog var det ingen företrädare för religiösa minoriteter som stödde idén. Den uppfattades istället bara som löjlig.

Läs mer här: Daily Telegraph

Som sagt, för eller senare kommer det även en propå från någon i vårt land att offentliga inrättningar inte ska få ha religiösa utsmyckningar vid jul.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Oxford: julfriande avkristnas”

  1. Vi har det redan när det gäller skolavslutningar. Att ha avslutningen i kyrkan är tydligen höjden av religiöst förtryck och intolerans. Man brukar skylla på att invandrarna kan ta illa upp. De som klagar på kyrkolokalen är dock oftast antingen vanliga helsvenska kommunister eller folkpartister.

    Men är det inte intolerant att skylla på invandrarna, när det egentligen handlar om förtryck av den egna kulturella identiteten? Det svenska kristna arvet anses inte passa in i den ideologiska mallen, vare sig det handlar om socialismen eller liberalismen.
    I den ena är vi alla lika (…med gud själv). I den andra är vi alla så olika att all mänsklig historisk gemenskap måste suddas bort.

Kommentarer är stängda.