Jag vill också slippa Karl-Bertil Jonssons julafton

Nu när tabut omkring Karl-Bertil Jonssons julafton är brutet, av Isabella Löwengrip, mer känd som Blondinbella, är det lika bra att stämma in i klagolåten. Jag gillar inte heller filmen. Precis som Löwengrip tycker jag att den är larvig.

Nu brukar jag inte se filmen, eftersom vi brukar äta julmiddag då, men jag tycker den har fått ställning i samhället långt finare än vad den förtjänar.

Filmen är rolig. Jag skrattar åt samma skämt som alla andra. Men det hjälper inte. Filmen har två fel som gör att jag aldrig kommer att tycka om den. 1) Huvudpersonen begår stöld, men beskrivs som en hjälte. 2) Filmens verklighetsbeskrivning är som tagen ur socialdemokraternas partiprogram anno 1964. Företagare är alla rika känslokalla svin, det är finare att ge bort andras pengar som gåvor än sina egna, etc.

Möjligen har jag också ett tredje skäl och det är att den har upplyfts till helig av så många i vårt land att man framstår som en idiot om man törs kritisera den. Det här gäller även borgerliga personer, som skulle ha hackat filmen i småbitar om inte manusförfattaren hade hetat Tage Danielsson. Jag är helt övertygad om att filmen aldrig skulle ha fått samma status med en annan författare.

Men, Stefan, tycker inte du att Karl-Bertil ändå gör något fint? Han vill ju bara väl? Och de han tar saker ifrån ger ju sin välsignelse? De rika knösar som blir av med sina servettringar i körsbärsträ, de ville ju inte ha dem!

Så brukar man säga till mig när jag kristiserar filmen. Men då är man ju med förlov sagt ganska korkad. Filmen har ett starkt moraliserande budskap. Författaren vill lära ut något. Men vad skulle resultatet bli för en verklig Karl-Bertil Jonsson?

Man kan inte förutsätta att servettringar i körsbärsträ är onödigt tjafs. Såna saker kan ha ett affektionsvärde. Just med julklappar är detta högst sannolikt. De kan ju vara givna av kärlek. Nu är det inte så i Tage Danielssons historia, men det beror på att han är Gud i sagan och kan lägga alla detaljerna till rätta.

Jag förvånas över att alla som vill försvara filmen (varav många alltså är borgerliga) så okritiskt köper Danielssons verklighet. Det är klart att det inte gör någonting om man snor ett par servettringar som ingen kommer att sakna. Det är bara det att ingen kan veta vad det är för servettringar på förhand. Filmens sensmoral bygger på en verklighet som inte finns.

Verklighetens Karl-Bertil hade tagits av polisen. Dömts och fått skyddstillsyn (om han hade varit över 15 år). Och detta hade även hänt om Tage Danielsson hade varit statsminister.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

12 reaktioner till “Jag vill också slippa Karl-Bertil Jonssons julafton”

 1. Tabut? Skärp dig – den här diskussionen pågår vartenda år – precis som protester mot Kalle Anka eller årets variant av julkalendern. Bara de som driver årets variant av fikarums-debatten tycker om att inbilla sig att det rör sig om ett tabu.

  Här är ett tips: TITTA INTE!!!!

  Varför i hela fridens namn ska du och ett gäng andra rabiata Danielsson-hatare få bestämma att hans alster inte ska få visas på TV?
  Ät din julmiddag i lugn och ro och ignorera de program du inte gillar som om du vore vuxen och mogen.

  Den enda tittning som anses nära på obligatorisk är den av samma gamla soppa Disney-klipp med en salig blandning Amerika-propaganda, iunklusive gratisreklam för deras senaste film, så man kan väl lugnt säga att balansen är uppvägd.

  Skärp dig.

 2. Nu sjunker du rejält. Att Blondinbella inte har mycket mellan pannbenen och bara är naiv kan jag väl köpa, men att du inte ser ironin i filmen förvånar mig.

  Håller med Maria V. Skärp dig! Du kan inte mena allvar. Du tittar ju inte ens på Karl-Bertil säger du, men ändå måste du ha en åsikt om filmen? Vad vill du uppnå?

  Ett mycket naivt inlägg.

 3. Delar Stefans inlägg fullständigt. Äntligen någon som säger som det verkligen är. Att sådan komplett ogenerad sossepropaganda forfarande får sändas utan att tittarombudsmannen rycker ut är en gåta. Men det har väl med den hjärntvättande svenska skolan att göra, kan tänka.

  Visst kan man strunta i att titta. Men vi är många som är uppväxta med programmet och har därmed redan sett det 20 gånger. Jag skulle helst se att den tas ur tablån så framtida generationer slipper se propagandan.

  Jag tror inte att Stefan hatar Tage Danielsson. Det gör inte jag heller. Vi gillar underhållaren och ordkonstnären TD. (Han borde ex.vis ha fått Nordstjärneorden.) Men det är när han ger sig in på socialistpropagandans blodsbestänkta bana som det slutar att vara underhållning och övergår att bli demokratiskt genant.

 4. Några klarlägganden:

  1. Jag brukar inte titta på den här filmen så jag kan inte låta bli att titta heller. Problemet är att ni andra tittar. Eller inte att ni tittar på den, utan att ni inte klarar av att se det politiska budskapet.

  2. Jag hatar inte Tage Danielsson. Tvärtom tror jag att jag förstår honom bättre än ni andra eftersom jag kan se det socialistiska budskapet. För ni menar väl inte att Danielsson inte förstod att han med denna film torgförde ett socialistiskt budskap? Menar ni att han inte visste om att han var socialist? Ni insinuerar att Tage Danielsson skulle varit en idiot. Varför gör ni det?

 5. Fråga: “Men, Stefan, tycker inte du att Karl-Bertil ändå gör något fint? Han vill ju bara väl? Och de han tar saker ifrån ger ju sin välsignelse? De rika knösar som blir av med sina servettringar i körsbärsträ, de ville ju inte ha dem!”

  Svar: “Helvetet är fullt av goda avsikter och föresatser” (Bernard av Clairevaux). ;-P

 6. Nädu Stefan, Karl-Bertil Jonsson har du fått om bakfoten. Tvärtom är han en förebild för alla konservativa. Märk väl, inte nog med att han visar vördnad för den rättmätige konungen, han är också en förebild genom att visa initiativkraft och entreprenörsanda (fast dessa är kanske liberala dygder snarare än konservativa). Vad han ägnar sig åt är privat välgörenhet, allmosor åt de fattiga, som medvetna om sin plats i samhället tar av sig mössan när de nådigt bockar och tackar.

  Ingen statligt eller kommunalt organiserad socialtjänst där inte, ej heller några generella välfärdssystem! Vad den gamle syndikalisten Danielsson tänkte på när han skrev ihop denna julsaga är inte så lätt att lista ut.

  Nåja, oavsett hur det är med Karl-Bertil, hav förtröstan. På nyårsdagen visas Ivanhoe, där kan du väl knappast hitta något att klaga på iallafall…

 7. Mattias, KBJ stjäl! Hallåååååå! Inget en konservativ kan försvara.

  Var Tage Danielsson syndikalist förresten?

  Ivanhoe kan man visst klaga på. Han väljer ju fel tjej.

 8. En korrigering: Det KBJ gör sig skyldig till formellt är “egenmäktigt förfarande” (BrB 8:8)

 9. Hmmmm… Ja, KBJ stjäl. Men som du själv noterar är han inte straffmyndig, vilket förmodligen är en av anledningarna till att direktörer och andra ser mellan fingrarna med hans beteende. De hade knappast varit lika välvilliga om en grupp autonoma 22-åringar exproprierat deras egendom för att distribuera hos proletariatet.

  Vad beträffar Tage Danielssons eventuella syndikalism: Jag har ingen aning om huruvida han själv kallade sig syndikalist, men han medverkade regelbundet i Arbetaren (syndikalisternas tidning) och hörde definitivt till vänsterblockets mer deltagardemokratiska, mindre centralistiska vänsterflank. De syndikalister som överhuvud taget röstar, brukar vad jag förstår ofta rösta på Socialdemokraterna, vilket att döma av hans skriverier Tage också gjorde. Jag vet som sagt inte om detta är guilt by association eller om det basera sig på utsagor av honom själv, men jag har definitivt hört honom omtalad som syndikalist.

  Vad gäller Ivanhoe håller jag helt med dig, han väljer fel tjej. Att välja rätt hade dock förutsatt ett uppror mot rådande sociala normer, något en god konservativ borde vara tveksam till…

 10. Jag garvar på mig, för det första, kortfilmen är till för barn…FÖR BARN. För det andra, kan vi inte få ha ett kort tecknat program på julen som faktiskt tar upp godhet och snällhet? För det tredje, BYT KANAL FÖR HELVETE!

  Och sist men inte minst, grattis, du vågade inte säga din mening förrens en artonårig blond bimbo gjorde det….starkt!

 11. Ludde, KBJ är inte snäll. Han är inte god. Om jag går hem till dig tar din TV och ger den till en hemlös. Är jag då snäll och god?

  Sedan heter det inte “förrens”.

 12. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton kommer från en bok med titen “Sagor för barn över 18 år”.

  Och Ludde, om du läst vad jag hade skrivit så hade du sett att jag inte brukar titta på filmen. Problemet är att den sänds, att jag är med och betalar för det, att många inte förstår Tage Danielssons politiska budskap. Trots att de är över 18 år.

Kommentarer är stängda.