Hamas är ett gäng idioter, men hur synd är det om Israel?

Det finns ingenting som rättfärdigar Hamas terrorkrig mot den israeliska civilbefolkningen. Det finns inga förmildrande omständigheter, inga ursäkter. Ingen moraliskt ansvarskännande bör ta Hamas parti i striden med Israel. Och man kan inte vara särskilt förvånad eller upprörd över att Israel försvarar sig.

Däremot, och det måste också sägas, är det inte särskilt synd om Israel som stat, som dragit på sig Hamas terror. Jag tycker synd om de civila israeler som blivit offer för terrorn, men själva nationen Israel, lider jag inte med.

Israel har under lång tid letts av politiker utan förmåga att skapa säkerhet för sitt folk. Man är sedan 1948 i konflikt med palestinierna, och har inte förmått hitta en fredlig lösning. Det går inte att förhandla med terrorister, säger man, men problemet ligger inte i att Israel inte vill förhandla med vetvillingarna i Hamas eller Hizbollah, utan att man aldrig tillerkänt den palestinska befolkningen någon respekt. Bosättningspolitiken är det största problemet. Barriären mot Västbanken gör inte heller saken bättre.

Ett lands ledning ska kunna garantera sitt folks säkerhet. Det kan inte de israeliska ledarna. Och eftersom Israel är en demokrati är det folket som får skylla sig självt. Behandlar man ett annat folk illa kommer detta folk att bete sig illa tillbaks. Ju längre det går, desto värre blir det.

Nu kommer säkert någon israelvän påstå att jag talar för den berömda kålsuparteorin, dvs. att båda sidor skulle vara lika dumma och att man därför inte kan ta ställning mellan dem. Men så säger jag alls inte. Hamas är den ondare av de två, utan tvekan. Men det hade aldrig funnits något Hamas om Israel hade spelat sina kort ordentligt, åtminstone de senaste 40 åren. Hur länge ska man gå omkring och skylla på andra? Det Israel behöver göra är att ägna sig mer åt självkritik, och därefter skaffa sig ett nytt ledarskap. Ut med Saul, in med David.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Hamas är ett gäng idioter, men hur synd är det om Israel?”

  1. I Sverige så håller man antingen på Israel eller på den palestiska sidan. Tertium non datur. Du kan inte vara så här balanserad och resonerande. Vi vet ju inte i vilket fack vi skall lägga dig. (Ironi)

  2. “man aldrig tillerkänt den palestinska befolkningen någon respekt”

    Respekt “tilldelas” inte utan att respekten först förtjänas.

Kommentarer är stängda.