Gärna pengar till landstingen, men till vad?

Oppositionen skriver idag på DN Debatt att de vill att staten ska höja bidragen till kommuner och landsting med tio miljarder kronor. Skälet är att man vill dämpa effekterna av de minskade skatteintäkter i kommuner och landsting som blir effekten av ökad arbetslöshet. Jag tycker också att staten ska satsa på välfärden nu i lågkonjunkturen, men man måste ju också ha en idé om vad pengarna ska gå till.

Att betala ut pengar till kommuner och landsting utan några som helst krav på hur pengarna ska användas leder inte nödvändigtvis till att man håller borta arbetslösheten. Många kommuner går med underskott. I deras fall hjälper man dem bara att inte ta tag i sina ekonomiska problem.

Jag ser gärna statliga investeringar i välfärdssektorn, eftersom kommunalråd och landstingsråd över hela landet just nu sitter med foten på bromsen. I samma stund som de verkligen bromsar skapar detta ytterligare en nedgång i konjunkturen. Det snabbaste sättet att spara är också alltid att spara på personal vilket direkt försämrar kvaliteten i välfärden. Vi bör alltså på förhindra att kommuner och landsting panikbromsar. Men höjda statliga bidrag måste gå till investeringar som på sikt betalar sig. Det går att göra produktivitetshöjningar även inom omsorgen.

Viktigast av allt är i alla fall att inte göra några engångssatsningar av typen “Perssonpengar”. Tillfälliga bidrag måste ju för eller senare dras in. Sådant tas aldrig väl emot. Ingen mottagare uppfattar nämligen sina bidrag som tillfälliga. Istället kallar man det för nedskärningar.

Att oppositionen föreslår höjda bidrag utan att också komma med ett förslag på hur de ska användas visar att man inte tänkt färdigt. Dessutom kan det vara värt att påminna sig att Mona Sahlin tidigare föreslagit att staten ska ta över Volvo och gå in med miljardsubventioner i byggnadsindustrin. Tio miljarder i kommunsektorn är dessutom en ganska liten summa, med tanke på att den omsätter mer än tusen miljarder. Populism!

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Gärna pengar till landstingen, men till vad?”

  1. Gott Nytt År och tack för att det så ofta finns nya och intressanta poster på din blogg!

  2. Extra pengar i budgeten har en viss tendens till att gå till löneförhöjningar till tjänstemän.

Kommentarer är stängda.