Psalmiana #6, Betlehems stjärna

Gott nytt år alla vänner! På tisdag är det dags att fira Trettondag jul, även kallad Epifania. Vid Trettondagen uppmärksammas de vise männen som kom för att hylla den nyfödde konungen. Trettondagspsalmen framför andra är därför, nr 134, i psalmboken, Betlehems stjärna, a.k.a Gläns över sjö och strand.

Psalmen är en julpsalm och sjungs därför redan i adventstiden, men eftersom den handlar om stjärnan som visade vägen för de vise männen har kyrkan gjort den till en psalm för trettondagen. Några vise män förekommer dock inte alls i texten, utan bara barn och herdar. Hur barnen har hamnat där vet jag inte, men de herdar som åsyftas är i alla fall de som omnämns i julevangeliet. Psalmen passar alltså egentligen bäst på julafton!

Här kommer psalmen i en typisk Youtubeversion. En helt vanlig tjej som gillar att spela piano och sjunga har spelat in en film med sig själv och lagt ut på nätet för allmänt beskådande. Hon är inte exempellöst bra eller dålig, utan väldigt vanlig. En typisk youtubian.

Det intressanta med hennes sätt att sjunga är att hon anammat popstilen, dvs. att hon sjunger psalmen som om den vore en poplåt eller en musikallåt. Det är ganska vanligt nuförtiden. Ibland så vanligt att vissa tror att det är så här man alltid ska sjunga alla låtar. Titta på nästa omgång av provsjungningar för Idol så får ni se.

Hur gör man för att sjunga i popstil? Enkelt. Alla betonade toner ska tas underifrån. Man ska åka upp på dem. Varje lång ton ska också sjungas med ett vibrato i slutet. Pröva själva.

Psalmiana är min version av Fredrik Strages idé med Youtubiana. Tidigare psalmianainlägg hittar man här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Psalmiana #6, Betlehems stjärna”

  1. Din sida kommer upp på PS-Spy där jag abonnerar gratis på nyheter om “psalm”. Nu kom 7:an… /maria

Kommentarer är stängda.