Jag kommer inte att bojkotta Israel

Nu uppmanas det till att bojkotta Israeliska varor igen. Jag tänker självklart inte hänga på. Idag kallar vänstergurun Naomi Klein i Aftonbladet Israel för “kriminellt”. Just detta är ett skäl att inte delta i någon bojkott.

Jag gillar inte några bojkotter. Tvärtom är handel något som främjar människors frihet och därmed också bildning eftersom man kommer i kontakt med andra länder. Det ska gå långt innan man genomför en handelsbojkott.

I Sydafrikafallet fungerade det eftersom apartheidregimen verkligen byggde på en otvivelaktigt ond princip. Dessutom var bojkotten effektiv. Däremot tror jag exempelvis USA:s bojkott av Kuba har förlängt kommunistregimens styre. Handel hade varit ett sätt att öppna upp Kuba.

I det israeliska fallet kommer jag definitivt inte att medverka i någon bojkott av blotta skälet att vänstergänget i Sverige, precis som Naomi Klein, kallar Israel för kriminellt och rasistiskt. Deltar man i en bojkott skriver man också under på den beskrivningen.

I mitt tidigare inlägg skrev jag att jag inte tyckte synd om Israel eftersom man rimligen borde ha kunnat löst sitt ockupationsproblem under de 40 år som gått. Att kalla folket för “kriminellt” är dock att gå långt, mycket långt.

Israel är indraget i krig mot Hamas. Hamas bär inte uniform, så det går inte att se vilka som är civila och vilka som är kombatanter i Genevékonventionens bemärkelse. Det är inte kriminellt att slå tillbaka en fiende. Att som Hamas beblanda sig med civilbefolkningen för att låta dem ta smällen, det är kriminellt.

Och nej, jag är ingen Israel-kramare! Israel borde ha löst sitt problem för länge sedan istället för att spela offer och tigga storebror USA om hjälp. Däremot har jag inga problem med att peka ut vilka som är dummast i den här sandlådan. Det är Hamas. Men jag kan inte bojkotta Hamas eftersom det inte är en demokratisk och ekonomiskt framgångsrik stat, utan ett gäng som tagit makten över Gaza med våld (minns det lilla palestinska inbördeskriget häromåret) och nu också dragit hela Israels väpnade styrkor över sig.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

8 reaktioner till “Jag kommer inte att bojkotta Israel”

 1. Kanske borde flytta till israel då om du tycker barnmord är ok.
  Tydligen står folket bakom sin regering där så då kan väl du lika bra flytta dit,.

  Packa dina väskor.

  Sayonara Stekare.

 2. Nu är jag tydligen en “stekare” också. Otroligt, jag som inte ens har något hår att ha brylkräm i. Och detta endast för att jag inte tänker delta i någon handelsbojkott. Jag deltar för närvarande inte i någon bojkott mot något land, inte ens Nordkorea.

 3. Bra och klokt inlägg. Som alltid, Stefan.

  Till Mike: barnamördarna i den här historien är Hamas och den palestinska terrorn.

 4. bojkotta mig hit och mig bojkotta dit. Allt detta tjöt om bojkott är egentligen onödigt. Om folk inte vill stödja israel kan de bara välja mat från andra producenter och inte köpa varor producerade i detta land när de går till butiken. Det tar inte så lång stund att läsa var varan producerats.

  Så stöder jag de producenter jag gillar och motverkar de med tvivelaktig moral (enligt mig).

  Det kan alla göra. Mycket effektivare och pricksäkrare än resolutioner och bojkotter. Vilken producent eller land kan leva utan kunder? :)

 5. Men så tröttsamt. Såklart du inte kommer bojkotta Israel. Ingen av oss som vet var du står är det minsta förvånad över den saken, kristen reaktionär som du är.

 6. Nicklas Eriksson, du råkar inte vara den där intellektuella tungviktaren som påstod att du skulle “krossa” mina argument för att sedan snabbt dra sig ur när du fick lite mothugg?

  En fastiskt skriven, saklig, och väldigt objektiv analys som inte tar ställning för någon sida i den här konflikten finns hos The Economist (Toppen källa, det är den tidning som läses utav flest världsledare!):

  http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=12899483&source=most_commented

 7. Nicklas har inte läst vad jag har skrivit. Jag är ingen Israelkramare, trots att jag är kristen, höger och tycker illa om Hamas. Exempelvis tycker jag att Israel kan överlåta tempelberget till den Palestinska staten, eftersom muslimerna hade den i besittning före ockupationen och klagomuren kommer inte att försvinna bara för att Israel inte får äga marken. Vi kristna har gav upp anspråk på att äga mark i Jerusalem redan på 1200-talet. Jag tror inte att jag delar den åsikten med de riktiga Israelkramarna.

Kommentarer är stängda.