Psalmiana #7, Vår Gud är oss en väldig borg

Psalm nr 237 är skriven av ingen mindre än Martin Luther själv och heter Vår Gud är oss en väldig borg. Det är de reformerade kyrkornas paradpsalm. Men det är något oklart varför, för den ingår även i katolska kyrkans psalmbok (i Sverige).

Psalmen är som sagt från 1500-talet, men den är fortfarande mycket omtyckt. Omtyckta psalmer dör inte ut, utan moderniseras i sina framföranden. Här är ett levande bevis på det. Luthers 1500-tals kyrkoslagdänga på stålsträngad gitarr:

Nu kan det vara svårt att följa melodin i det här klippet om man inte känner igen psalmen sen tidigare. Jag vill därför också presentera att annat lustigt klipp, men där melodin framgår ordentligt. Jag hittade det av en slump redan tidigit i höstas. Det är den amerikanske sångaren Steve Green som framför psalmen a capella.

Det här klippet är oerhört intressant för den som gillar att jämföra USA och Europa. I vår världsdel skulle det här aldrig, ALDRIG ske. Först trodde jag att klippet kanske var ett skämt. Ingen kan väl tycka att det här är ett bra framförande? Man tror ju först att han inte ens kan hålla tonen.

Men sen ser man i slutet, i absoluta slutet, att publiken reser sig för att ge stående ovationer! Klippet måste ses till sitt slut. I själva slutsekunden uppenbarar sig kulturklyftan mellan USA och Europa.

Psalmen finns i alla möjliga versioner på Youtube. En utflykt på egenhand rekommenderas. Det är otroligt hur en psalm kan vara så levande.

Psalmiana är min serie med Youtubefilmer med psalmer. Idén är lånad av Fredrik Strage på DN. Tidigare inlägg hittar man här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Psalmiana #7, Vår Gud är oss en väldig borg”

  1. Steve Green har den där blandningen mellan försöket att vara Heldentenor och popsångare (vilket även finns hos ett flertal män i Uppsalas studentliv jfr strofen “vårt fria svenska folk” på herrmiddagska!), vilket resulterar i det fantastiskt lustiga kyrkokörsvibratot!

  2. Underbart framförande. Jag fick ståpäls! USA är världens bästa land. Men måste man bli frikyrklig för att få uppleva sånt här till vardags?

Kommentarer är stängda.