Mellanösternpolitik omöjlig med vänsterpartiet i regeringen

Jag hade själv inte möjlighet att lyssna på partiledardebatten idag, men av referaten framgår att kriget i Gaza fick stor plats, och att det enda parti som inte kunde rikta någon kritik mot Hamas var – just det – vänsterpartiet. I vänsterpartiets värld är all skuld Israels.

Hur ska en regering bestående av s, mp och v kunna ha en seriös mellanösternpolitik? Även vårt lilla land måste ha en politik på detta område. Som framgått i många intervjuer i TV och radio finns det många svensk-palestinier i vårt land. Vi har också en liten men gammal judisk minoritet i Sverige som bryr sig mycket om vad som händer med vännerna i Israel. Dessutom råder det knappast någon tvekan om att konflikten mellan Palestina och Israel är den världspolitikens oläkta varböld. Konflikten är den stående ursäkten för islamiska terrorister, över hela världen.

Ett land som Sverige måste alltså ha en fungerande mellanösternpolitik. Sossarna själva brukar klara av det. Miljöpartister är ganska sansade människor och kommer att skaffa sig en fungerande linje. Men vänsterpartiet? Nej, det kommer inte att hända.

Vänsterpartiet har inget positivt att säga om Israel alls och kan inte förmå sig säga att Hamas är extremister, något som de ju bevisligen är. Hur ska då en regeringen med vänsterpartiet kunna skapa sig en nyanserad uppfattning om palestinakonflikten? Jag kan bara inte se hur den ska se ut. Hur? Förklara någon?

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Mellanösternpolitik omöjlig med vänsterpartiet i regeringen”

 1. Hej. Förstår att du inte följde debatten. Så här sa Ohly:

  “Av Maud Olofssons inlägg förstod jag att det var viktigt att ta avstånd från Hamas. Låt oss vara överens om det! Låt oss vara överens om att avståndstagande mot allt våld som drabbar civila är oerhört viktigt och grundläggande.”

  Vilket Maud Olofsson kommenterade såhär

  “Jag tycker att det är välkommet om Lars Ohly nu är beredd att kritisera Hamas. Jag tror att det är en mer balanserad hållning, och den kommer också att hjälpa oss att hitta en överenskommelse i Mellanösternfrågan som är möjlig.”

  Så bilden av att Ohly inte kritiserade Hamas under debatten är lyckligtvis felaktig.

  Hela protokollet finns på
  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2008/09:56

 2. Vad är en ‘fungerande mellanösternpolitik’ egentligen? Knappast den politik den nuvarande regeringen bedriver, som passivt tittar på medan Israel dag för dag bombar tättbefolkade områden och gör narr av Genevékonventioner? Kan Bildt sluta mumla och stå upp för folkrätten?

  Kriget som nu pågår har egentligen mycket lite att göra med Hamas och rörelsens avbrytande av sin ensidiga vapenvila. Israel respekterade aldrig Hamas vapenvila, man genomförde attacker mot Gaza och skar av leveranser även under ‘vapenvilan’. Anledningen att kriget blossar upp nu är att ett nyval är på g i Israel, och politiker behöver boosta sin populäritet genom att visa styrka gentemot palestinierna. Gazas barn, betalar priset.

Kommentarer är stängda.