Bästa argumentet mot lågenergilampor

I Ring P1 har det debatterats lågenergilampor vs. glödlampor i veckan. Det är ju på förslag att glödlampor ska förbjudas. Men hur bra är lågenergilamporna? Problemet med dem är att de innehåller kvicksilver. Vad gör man då om en lampa går sönder?

Så här skriver Kemikalieinspektionen på sin hemsida:

Rekommendationer när en varm lampa går sönder

Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

Hur många vet om att det är så här man ska göra? Jag visste inte det förrän jag via Ring P1 blev upplyst om det. Är det inte också väldigt krångligt? Det är ganska naturligt att man tar fram dammsugaren när man har haft sönder en lampa. Men så ska man tydligen absolut inte göra. Och hur ska barn göra? Klarar de av att följa Kemikalieinspektionens rekommendationer?

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: