Åttonde psalmianainlägget presenterar ytterligare en av mina favoritpsalmer, nr 248 i psalmboken, Tryggare kan ingen vara. Det är en av få psalmer som jag utantill, eftersom vi ofta sjöng den med gosskören när jag var liten. Psalmen är väl mest känd som dopsalm.
I mitt förra skrev jag att det ibland kan vara svårt att förstå sig på amerikansk kultur. Det gäller naturligtvis också för Sverige. Här är ett exempel på det, sångaren Bertil Boo.
Inte världens bästa inspelning, eller hur? Enligt nuvarande smak är det är inte bra. Mycket vibrato och han åker upp och ner på tonerna. Men faktum är att han faktiskt följer ett stilideal. Inspelningen skulle ju inte gjorts om det inte fanns någon som tyckte att det var bra.
Bertil Boo hade sin storhetstid långt före jag var född, så jag kan inte alls förklara vari hans storhet ligger. Här finns mer information. Och här finns en annan inspelning där man kan höra hur han lät när han var yngre (och bättre) 1951.
Tidigare psalmianainlägg finns här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana
___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om psalmiana, tryggare kan ingen vara, psalm, psalmer, bertil boo. Pingat på intressant.se.
Hade du bara bråttom eller var det med flit du avstod från att nämna Lina Sandell och hennes förhållande till psalmen?
Jag har planerat ett helt eget inslag om Lina Sandell till senare.
OK, såg det nu när det kom upp bland “nyheterna”! Jag har väl någon slags nedärvd samhörighetskänsla med de få kvinnliga psalmförfattarna som fick synas på hennes tid… (om nu detta kan bli läsligt):
Kvinnliga psalmförfattare i Wallinska psalmboken, 1819
Elle Andersdatter (dog 1643) 487
Anna Maria Lenngren 449
Elisabet Cruciger (död 1558) 50
Nya psalmer med kvinnliga psalmförfattare i Nya psalmer, 1921
Sarah Adams 598
Elle Andersdatter 673
Lydia Baxter 581
Lina Sandell-Berg 542, 563, 590, 603, 622, 650, 654
Sigrid ”Siri” Dahlqvist 612, 619
Julia von Hausmann 593
Marie Sophie Herwig 548
Ludämilie Elisabet von Schwarzburg 592
Jeanna Oterdahl 502
Betty Posse, f Ehrenborg 506, 507
Hedwig Posse 544
Elin Silén 667
Är det någon av de gamla som du kan rekommendera? Som är värdiga att dammas av och sjungas på nytt?
Morgon mellan fjällen… den översatte Betty, Siri gjorde nog fler verser på Gud som haver… men jag ska kolla mera vid tillfälle.
Skriver ett föredrag om frikyrkopsalmböckerna just nu och har lite fullt upp.
Jag skulle inte kallar det herr Boo förmedlar för något som andas “storhet”, vad man nu än lägger i begreppet. Men jag tycker inte det är dåligt, utan att det har sin charm. Det är en särplägrad stil som lever kvar hos vissa äldre kyrkobesökare; den syftar inte till att briljera, utan att visa den största vördnad för det ämne psalmen behandlar.