Tveksamt om Obama kan infria alla förväntningar

Börjar inte Obama-kulten ta lite väl stora proportioner? Amerikaner är bra på storslagna känslomässiga evenemang. Och visst är det en högtidsstund när USA får sin förste svarte president. Men varför tror så många att en ny politisk era randas?

Tyvärr går det att förutsäga vad som kommer att hända ganska snart. Barack Obamas popularitetssiffror kommer att sjunka. Det är ofrånkomligt. Han är extremt populär just nu, och det finns ingen politiker i världen som kan leverera resultat som motsvarar den entusiasm som kringgärdar honom.

Tre punkter kan vara värda att tänka på, som skänker lite realism:

1. Ekonomin, budgetunderskottet och krigen i Irak och Afghanistan. Obama tar inte över ett dukat bord. Tvärtom. Vi får se om han får råd med både skattesänkningar och utökad sjukförsäkring.

2. Presidenten äger inte kongressen. Nu innehar Obamas parti makten i kongressens båda kamrar och skulle kunna regera lika kraftfullt som en svensk eller engelsk parlamentarisk regering, men traditionen är annorlunda. USA:s kongress har makten över budgeten och är inte lika lydig som europeiska parlament.

3. USA är en federal stat där makten över vård, skola och omsorg ligger på delstatsnivå eller ännu lägre. I Sverige kan regering och riksdag exempelvis besluta om läroplaner för alla skolor. Så gör man inte i USA. Där äger delstaterna skolfrågorna. USA är ett mäktigt land, men den federala staten är inte mäktig inrikes.

Mycket annat kommer självfallet att också spela in. Jag tyckte dock att det fanns anledning att lyfta fram några basala fakta för att påminna om att den “Change” som Obama sålt in till sina väljare inte kommer att vara så stor när den väl levereras.

Icke desto mindre vill även jag gratulera USA till sin nye president. Det är en högtidlig stund när den förste svarte presidenten svärs in! trots orealistiska uppfattningar om vad det kommer att betyda i praktiken.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Tveksamt om Obama kan infria alla förväntningar”

  1. Entusiasmen och förväntningarna runt Obama innebär väl inte nödvändigtvis att alla trodde att han efter tillträdet skulle lösa problemen helt, och framför allt inte omedelbart. Mottot “Change” släppte Obama långt innan den finansiella krisen satte igång. Var och en förstår att förutsättningarna är mycket värre nu. Det viktiga för människor både i USA och världen tror jag är att Obama personifierar en brillians och intelligens och framför allt en humanism som helt försvunnit från amerikanska presidentskapet de senaste årtiondena. Verkar som Barack Obama fått människor att känna att han kommer att göra absolut allt han kan för att kommma till rätta med de enorma utmaningarna. Att han är den förste svarte (eller “halvsvarte”) presidenten är fantastiskt men egentligen helt sekundärt. Själv har han inte spelat på det kortet. Känns nästan löjligt och förmyndaraktigt att gratulera honom för hans etnicitet när han har så många mer substantiella meriter (läs hans böcker t.ex). I kampanjen var budskapet och viljan har varit det väsentliga och båda verkar stå sig. Det räcker långt.

  2. Symbolpolitik är inte oviktigt. Det är mycket värt att en icke-vit man sitter på världens mäktigaste post. Det är det amerikanska folket jag gratulerar, inte Obama.

Kommentarer är stängda.