Ska kyrkan tvingas viga homosexuella?

Vare sig teologiskt eller juridiskt är det nödvändigt att religiösa samfund har vigselrätt. Lika bra då att göra som i många andra länder, att låta kyrkorna stå för det religiösa, och staten stå för det juridiska. Nu blir det inte så. Istället får vi en äktenskapsbalk byggd på diskriminering, helt i strid mot grundlagen och all annan lagstiftning. Hur klyftigt är det?

Den lag som nu förbereds säger att kyrkorna ska få ha vigselrätten kvar, men att enskilda präster ska kunna neka viga homosexuella. Präster som anförtrotts ett statligt uppdrag ska alltså inte vara tvungna att behandla alla medborgare lika. De får neka homosexuella, med hänvisning till att de är just homosexuella. Klockren diskriminering.

Varför drivs lagen ändå igenom? Till viss del beror det sannolikt på att Svenska kyrkan i sin förvirring och obetänksamhet vill ha den juridiska delen kvar. Förvirrat, eftersom man tydligen tror att det juridiska momentet har en religiös innebörd. Obetänksamt, eftersom Svenska kyrkan vill att lagstiftningen ska utformas efter den själv utan hänsyn till andra religiösa samfunds viljor.

Dessvärre fruktar jag en helt annan orsak: Det finns politiker som vill behålla makten över Svenska kyrkan, och det finns folk i Svenska kyrkan som vill ha det så. Det som väntar nu är nämligen en häxjakt på de präster i som inte vill viga homosexuella. De kommer att anklagas för att begå lagbrott.

Lagen i sig är diskriminerande och kommer därför inte kunna överleva i längden. Den kommer att anmälas till Europadomstolen, var så säkra. Svenska kyrkan kommer att bli tvungen att kräva att samtliga präster viger homosexuella eller säger upp sig. Läs exempelvis Helle Kleins blogg så får ni en föraning om vad som kommer att ske. Kyrkan ska tvingas viga homosexuella. Det är så Klein och andra vill ha det och den enda legitima utövaren av tvång är staten. Det är därför som vissa inom kyrkan fjäskar för statsmakten. Utan den skulle de inte få sin vilja igenom.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Ska kyrkan tvingas viga homosexuella?”

  1. Det är inget som hindrar ett samfund att själv avsäga sig den juridiska vigselrätten.

    Bengt

  2. Att kunna neka vigsel är inte nytt. Präster och pastorer har alltid kunnat neka människor vigsel. Det finns samfund som enbart viger egna medlemmar, t ex.

  3. Det här handlar ju inte om att samfundet (Svenska kyrkan) KAN avsäga sig rätten. Ledningen VILL ju inte det. Allt för att sedan kunna tvinga de ca 45 % av prästerna som inte vill, att ta ställning mellan att gå emot sin religiösa övertygelse eller säga upp sig. Men tro inte att prästfacket (som borde stå på medlemmarnas sida) kommer att lyfta ett finger.
    Nej, det renhåriga vore att avsäga sig vigselrätten och låta tinget ta över det juridiska. Men homolobbyn är nog för stark.

  4. Min pappa nekades vigsel av en präst i New York med anledning av att både han och hand blivande fru varit gifta tidigare. De fick en annan präst och sedan var det inga mer problem med den saken. Jag tycker att det är orimligt att kräva av en person som jobbar som präst att i Guds namn stå och välsigna något han eller hon inte tror på. Sen spelar det mindre roll varför, det är bara att hitta en annan präst som inte har några problem med att göra det.

  5. Hmm. Jag som trodde att Svenska kyrkan skiljdes från svenska staten för några år sedan. Det blev inget “clean cut” tydligen. Nåja, antingen får man finna sig i det och betala sin kyrkoskatt eller vad det heter nu för tiden eller så får man lämna svenska kyrkan. Ja, det blir nog det, jag vill inte ha politiker som bestämmer i kyrkan också.

Kommentarer är stängda.