Föräldraförsäkringen är till för att uppfostra barn, inte vuxna

Först tar man medborgarnas pengar. Sen ger man tillbaks dem, på villkoret att de låter bli att ta ansvar för sig själva och sin familj. Låter det som en bra politik? Knappast, men det är så förespråkarna av kvoterad föräldraförsäkring tänker.

Det är minst sagt bekymmersamt att den moderata arbetsgrupp som ska ta fram en ny familjepolitik umgås med tanken på att partiet ska ta ställning för kvoterad föräldraförsäkring. Hittills har partiet motsatt sig det av det enkla och fullt begripliga skälet att det är en alltför stor inskränkning i privatlivet. Är man för individuell frihet och vill ha en begränsad stat är det mer eller mindre självklart att föräldraförsäkringen inte ska användas i syfte att läxa upp vuxna medborgare. Den finns till för att uppfostra barn, inte vuxna.

Motståndet mot kvoterad föräldraförsäkring är en viktig symbofråga för den som är liberal-konservativ, som jag. Som konservativ anser jag att familjen är viktig och förtjänar att stödjas politiskt, men som liberal tror jag att det bästa sättet att få fram starka och välmående familjer är att hålla politikerna borta. Ju mer politiken tränger sig på, desto mer övertar staten ansvaret för familjernas väl och ve, och desto mindre ansvar faller på föräldrarna själva. Familjen som samhällsinstitution urholkas.

Jag tror att den bäsa familjepolitiken är den som ser till att barnföräldrar kan kombinera jobb med barnuppfostran utan att arbeta ihjäl sig. Föräldrar ska ha ekonomisk trygghet så att de kan hinna med att vara föräldrar.

Mycket krångligare än så behöver man inte göra det. Vi talar nämligen om vuxna människor som kan lika mycket om sina levnadsförhållanden än de politiker som vill bestämma över deras liv. Typiskt för många politiker är dock att de tror att just de vet bättre än alla andra. Vänsterns familjepolitik har alltid varit extremt elitistisk där man har sett på folket som obildat och okunnigt om sitt eget bästa, utan att förstå att den själv är en del av denna obildade hop.

Det vore skamligt för moderaterna om vårt parti anslöt sig till denna nedlåtande syn på medborgarna. Jag kommer inte att kunna företräda en sådan politik i valet 2010. Jag kan inte med hedern i behåll stå på Stora Torget i Uppsala och titta in i väljarnas ögon och påstå att jag vet mer om hur de ska uppfostra sina barn än de själva. Det går inte.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Föräldraförsäkringen är till för att uppfostra barn, inte vuxna”

  1. Antagligen är du för hederlig för ditt parti. Du får välja mellan de två strategierna “Exit” eller “Voice”. Lämna partiet eller försöka påverka.
    För egen del är valet gjort. Homovigslar, kvoterad föräldraförsäkring, homoadoptioner, avlövningen av försvaret, fastighetsskatten osv.
    Botten är nådd. 2010 röstar jag på Högern. Och många med mig.

Kommentarer är stängda.