Psalmiana #9, Blott en dag

Lina Sandell heter en av vår psalmboks främsta författare, kanske den främsta. Min nyvunna bloggkompis Maria undrade varför jag inte nämnde Sandells namn i mitt förra inlägg. Svaret är att hon ju kommer att vara med så många gånger!

Hennes mest kända psalm är nr 249 i psalmboken, Blott en dag. Musiken har Oscar Ahnfelt skrivit. Det är en psalm som nästan alla känner till, och den kan sjungas till både dop och begravning. Följaktligen finns den i alla möjliga varianter på Youtube. Här är en rolig inspelning på steelguitar:

Men det otroliga med Sandells psalmer är att de också sjungs på andra ställen i världen. På engelska heter denna psalm “Day by Day”. Sandell skrev texten 1865 och den togs med till USA av emigranter. Sålunda hittade jag en märklig inspelning av en ung amerikansk musiker som spelar kvartett med sig själv:

OK, det här var två udda inspelningar med bara melodin. Finns det ingen ordentlig inspelning med sång så att man kan höra texten? Jodå, men jag fortsätter på temat udda inspelningar, det är ju det som är det roliga med Youtube.

I förra inlägget skrev jag om Bertil Boo och hans sångstil. Jag trodde att den var utdöd. Icke! Här är en pinfärsk inspelning från Mariakyrkan i Helsingborg (21 januari i år). Det är “kyrkosångaren” Glenn Bengtsson som sjunger. “Kyrkosångare” är ett eget fenomen i sig. Jag kan inte så mycket om det, men enligt en vän till mig som är kantor är det en person som livnär sig på att sjunga smäktande psalmer vid begravningar, eller nåt sånt. Var så goda!

Tidigare psalmianainlägg finns här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Psalmiana #9, Blott en dag”

  1. Jag längtar till “Jag kan icke räkna dem alla”. Den är också väldigt bra.

  2. Tänk om Lina hade vetat vilken betydelse hennes ord skulle få för kommande generationer! Synd bara att “herrarna” utsatte hennes texter för tidens behandling och det nuvarande “fadershjärtat” slog ut hennes “modershjärta”.
    Glad åt din roliga jakt på Youtube!

  3. Det är tyvärr sällan psalmförfattarna får ha sina texter ifred. I någon mån kan man förstå det eftersom kyrkan måste stå bakom innehållet. Men det gäller ju att inte göra det larvigt.

Kommentarer är stängda.