Bästa vårdcentralerna i Uppsala

Från och med i år kommer det att bli mer drag i verksamheten bland Uppsalas vårdcentraler. Ett nytt listningssystem sjösätts. Alla får chansen att lista om sig hos någon ny vårdcentral (eller låta bli). Hur ska man välja? Nedan presenteras en lista över vårdcentraler med bäst telefontillgänglighet.

Uppsalatidningen har i ett heluppslag skrivit om vad som kan hända med vårdcentraler som inte får tillräckligt med patienter: “Primärvården hotas när få listar sig”. Så är det självfallet inte. Tvärtom är det här räddningen för primärvården i Uppsala.

Det nya systemet innebär att vårdcentralerna inte längre får en stor klumpsumma att göra vad de vill med, utan får bara betalt för de patienter de behandlar, och de får mer betalt för listade patienter än för olistade. Betalt får de, men bara för det jobb som blivit utfört. Rimligt kan man tycka, men så var det inte förr på sosseriets tid, dvs. före 2006. Nu är det Alliansen som styr.

Hur ska man veta vilken vårdcentral man ska välja om man vill byta? Här är en lista över de vårdcentraler i Uppsala med bäst telefontillgänglighet. Den bygger på landstingets egna mätningar. Jag har haft tillgång till data från januari till september 2008. Rankingen bygger på vilka vårdcentraler som har haft 100% telefontillgänglighet per månad. (100% betyder att den som ringer alltid kommer fram.)

1. Luthagen och Storvreta (delad plats) 9 månader av 9.
2. Gimo, 5 månader av 9.
3. Husläkarcentrum, 4 månader av 9.
4. Österby bruk, Kungsgärdet, Eriksberg, 3 månader av 9.
5. Sammariterhemmet, 2 månader av 9.
6. Nyby, Sävja, 1 månad av 9.

Lutis och Storvreta är överlägsna vinnare. Den som vill att det ska vara enkelt att komma fram på telefon gör klokt i att välja någon av dem. Eftersom jag bor i Luthagen funderar jag starkt på att byta till den vårdcentralen.

Men det här är inte alla vårdcentraler i länet. Tyvärr verkar inte mätsystemet installerats hos alla ännu. Det säger kanske något om effektiviteten hos dem.

______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: