Sverigedemokraterna inget hot för Alliansen i riksdagen

Dagens SIFO kom med glädjebud. Oppositionens överläge i opinionen är nu nere i knappa sex procentenheter. Men hur ska man se på det faktum att Sverigedemokraterna nu ligger stadigt över 4-procentstrecket?

Med 4 procent av rösterna kommer sd in i riksdagen och får en vågmästarställning. Hur stort problem är det? Efter att ha funderat lite är jag inte längre orolig över en sådan utveckling. Att småpartier ska kunna få en vågmästarställning har jag aldrig gillat, men i sd:s fall kan jag inte se hur de ska kunna utnyttja denna.

Partiet har utmämnt socialdemokraterna till sin huvudfiende. Föraktet är ömsesidigt. Ingen inom vänstern kommer att vilja göra upp med sd om någonting. Sd vill inte göra upp med vänstern heller.

Alliansen behöver därför inte göra någonting när det gäller Sverigedemokraterna. I riksdagen kommer sd att vara tvungna att välja mellan vänsterkartellen och alliansen, och eftersom man redan svurit på att inte ha med vänstern att göra återstår bara att stödja alliansen.

Sverigedemokraterna kommer att bli lika isolerade som vänsterpartiet var tills Mona Sahlin bjöd in dem till samarbete. Göran Persson brydde sig aldrig om vad vänsterpartiet tyckte i några frågor. Varför skulle han göra det? För vänsterpartiet var det ju omöjligt att göra upp med något borgerligt parti. På samma sätt kan Fredrik Reinfeldt ignorera Sverigedemokraterna även om partiet tar sig in i riksdagen.

Det parti som på allvar borde bekymra sig om Sverigedemokraternas framväxt är socialdemokraterna. Det är från dem väljarna kommer och det måste ju svida i den socialdemokratiska själen att gamla väljare plötsligt kan vara Sverigedemokrater.

________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

9 reaktioner till “Sverigedemokraterna inget hot för Alliansen i riksdagen”

 1. Vad tror du händer om Sverigedemokraterna får 10 %? Det är fullt rimligt. Vore intressant att höra ditt scenario i ett sådant läge.

 2. På vilket sätt är det osannolikt? Jag tror faktiskt andelen röster i undersökningar är lite smått missvisande. Vem vill öppet säga att man röstar på Sverigedemokraterna?

  Sen är ju valet inte förrän om ett och ett halvt år, väldigt lång tid kvar med andra ord.

  Ändrar lite på Jennies fråga. Vad tror du händer om Sverigedemokraterna får 5% och gapet mellan alliansen och oppositionen är 4%?

 3. Löjlig analys att SD:s väljare enbart kommer från Sossarna. De kommer även från Alliansens. Det är jag helt säker på.

 4. jag kom till SD från Alliansen.. jag har jobb och lever ej på bidrag.. och jag är ingen soffliggare eller missnöjesröstare.. myten om den typiske SD väljaren stämmer föga..

 5. Att sd:s väljare kommer från socialdemokraterna är väl dokumenterat i den statsvetenskapliga forskningen. Typexemplet är Landskrona. En gammal arbetarstad och sossebastion. Nu har man 22 procent Sverigedemokrater. I pålitliga moderatfästen som Täby är Sverigedemokraterna nästan obefintliga.

 6. Jag röstade på Moderaterna 2006 för att jag ville ha högerpolitik i Sverige, men efter valet visade det sig att alla riksdagspartier tycker nästan exakt likadant, den enda skillnaden verkar vara några få procentenheter på skatten…

  Så, eftersom det största riktiga högerpartiet fick 200 röster i valet så fick jag helt enkelt överge ekonomifrågan och se på vilka andra politiska frågor som jag tyckte var viktiga. Jag kom fram till; demokrati, lag och ordning, försvaret, nej till EUs överstatlighet, nej till rasism, osv.

  Så det enda logiska valet som återstod var helt enkelt att i framtiden rösta på Sverigedemokraterna i alla val då samtliga av dagens riksdagspartier bevisligen starkt motarbetar demokratin, polisen och rättsväsendet, vill lägga ner försvaret och ge bort Sverige till den nya sovjEtUnionen, samt stödjer extremistiska rasistorganisationer.

  Att SD är ett vänsterparti får jag stå ut med då det ändå inte finns något annat parti som representerar mina åsikter inom det området.

 7. Du har helt rätt i att SD – om de lyckas ta sig in i riksdagen – inte kommer att bli något hot mot Alliansen. De har ju redan på förhand bundigt sig för att aldrig hjälpa Mona Sahlin bli statsminister. Först om sossarna böjer sig inför SD och byter partiledare är ett annat scenario tänkbart.

 8. Det här har SD sagt om valet 2010:

  1: De kommer inte på något vis bidra till att Mona blir stadsminister.
  2: De kommer endast att stödja en regering som ger dem inflytande.

  I regeringsfrågan kommer de alltså:
  A: Rösta NEJ till Mona som stadsminister oavsett erbjudande.
  B: Rösta JA till Fredrik som stadsminister om han bundit sig till att ge SD inflytande, annars NEJ.

  Och detta helt oberoende om de får 4% eller 15%.

  *Inflytande i regeringsmakten vinner SD på.
  *Opposition vinner SD på.
  *Omval vinner SD på.

Kommentarer är stängda.