Hamas och Stalin

Att Hamas avskyr Israel kan jag förstå. Jag kan till och med i viss mån förstå att man hatar judar, eftersom 80 procent av israelerna är judar. Men jag kan inte förstå, på något vis, den likgiltighet man uppvisar mot sina egna bröder och systrar.

Utdrag ur Cecila Uddéns intervju med Hamassoldaten Abu Ahmed:

Jag (Uddén) frågar om det inte snarare är en soldats uppgift att skydda civilbefolkningen, känner du ingen skam och ånger över att så många civila dog utan att ni lyckades rädda dem?
– Nej, svarar han, jag känner ingen skam, jag tänker på kriget med stolthet och värdighet. Martyrerna finns hos Gud och hade det inte varit för oss inom motståndsrörelsen hade ännu fler dödats.

Det är aldrig rätt att hata någon människa, men hat gentemot sin fiende kan man förstå. Det är en mänsklig känsla. Att anse att man har rätt att offra sina bröder och systrar (istället för sig själv) är inget annat än svineri. Det är skamligt. Hur ska man kunna uttrycka sitt stöd för palestiniernas sak när deras företrädare resonerar som Josef Stalin? Stalin resonerade precis på samma sätt som Hamas under slaget vid Stalingrad. Civilisterna skulle offras.

(Och nej, nej, nej och åter nej. Jag är ingen Israelkramare bara för att jag kritiserar Hamas. Situationen är inte svartvit.)

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Hamas och Stalin”

  1. En annan sida av problemet är väl att vissa som inte kritiserar Hamas inte kritiserar Stalin heller?

  2. …fast i ditt citat säger han “hade det inte varit för oss inom motståndsrörelsen hade ännu fler dödats”. Betyder inte det att han är mot att offra sina bröder och systrar och för att rädda dem?

    Annars hade han ju skrivit “p.g.a oss inom motståndsrörelsen har ännu fler dödats”. Känns lite mer som den märkliga tolkningen av citatet bygger på någon sorts “Stalin-logik”.

  3. På samma vis som Stalin utnyttjade man sin egen civilbefolkning som en insats i kriget. Jfr. försvaret av Stalingrad.

Kommentarer är stängda.