48 miljoner kr om året – en rättvis lön

Hockeyspelaren Henrik Zetterberg får i sitt nya kontrakt med Detroit Red Wings 48 miljoner kr om året i lön. Är det verkligen rättvist? Ja, jag tycker det. Han har ju inte stulit pengarna.

I Sverige blandar vi ofta ihop jämlikhet och rättvisa, och tror att det är samma sak. Det är det inte. Zetterbergs lön ligger skyhögt över alla andras. Det är en gigantisk ojämlikhet, men orättvist är det inte.

Zetterberg har en talang som gör att han är en av världens bästa hockeyspelare. Han har inte stulit den talangen av någon annan. Han fick den gratis, men inte på någon annans bekostnad. Den tillhörde inte någon före honom och om han inte hade tagit vara på den hade den legat orörd, som en guldåder som ingen vill utvinna.

Man måste vara extremt sur, bitter, jantelagsindoktrinerad, avundsjuk och missunnsam för att tycka att Henrik Zetterbergs lön är orättvis. Tyvärr misstänker jag att många också är det.

Men inte jag. Jag tycker istället att vi ska gratulera Zetterberg till denna stora lycka. Så småningom kommer han sannolikt också att flytta hem till Sverige igen och då blir han skattebetalare här hemmavid. Mer än hälften av hans framtida inkomster kommer då att komma oss andra till godo, utan att vi behöver anstränga oss det minsta.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: