Björklund får MVG av Skolverket

Nu torde allt snack om att Jan Björklund inte har belägg för sitt tal om urholkningen av kunskaperna i skolan samt den dåliga disciplinen tystna. Skolverkets undersökning, som uppenbarligen är den första i sitt slag, ger honom rätt. MVG till Björklund, således.

TT skriver att det var Björklund själv som beordrade fram rapporten, en sammanställning över alla mätningar om skolans kvalitet som gjorts, efter att oppositionen och lärarfacken försökt slå hål på hans trovärdighet. Triumferande kan Björklund nu trycka upp Skolverkets rapport i nyllet på dem. Undrar vad oppositionen nu ska hitta på? Ge sig på Skolverket?

Några citat ur skolverkets pressmeddelande:

Utvecklingstrenden är genomgående negativ. Sveriges position har med något undantag försämrats jämfört med de andra länderna i undersökningarna. Orsaken är inte enbart att de andra länderna har en positiv utveckling utan också att Sveriges faktiska resultat i undersökningarna har försämrats.

Försämringen av resultaten är störst i matematik och naturvetenskap.

När frågorna handlar mer direkt om situationen i klassrummet blir bilden mer problematisk. Enligt skolledarna är skolk och oro under lektionerna vanligare i Sverige än i många andra länder.

Trenden är alltså att svenska skolor blivit sämre och stökigare. Precis just det som Björklund tjatat om i flera år innan Alliansen tog över styret. Det här är därför en fullträff för honom. Det är sällan en politiker träffar så rätt.

Skolverkets rapport kommer garanterat att bli ett slagträ i valrörelsen 2010. Ända fram till valförlusten förnekade socialdemokraterna att skolan skulle ha några problem. Skolan var för dem inte alls en fråga. Mona Sahlin har försökt ändra på det, men nu har hon av sitt parti tvingats gå med på att vänsterpartiet ska sitta med i regeringen, ett parti som vill förbjuda läxor. Jag kan inte se hur s och v ska kunna bedriva skolpolitik med någon som helst trovärdighet.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Björklund får MVG av Skolverket”

 1. Men skojar du med mig? Har du läst rapporten eller? Den ger inte alls Björklund rätt.

  Det han har gjort är att beställa en utredning där de länder som är sämre än Sverige plockats bort. Så klart att Sverige tappar i placeringar då.

  För att citera från rapporten:

  “Under de senaste 20 åren har svenska grundskoleelever presterat resultat som ofta legat över de genomsnittliga resultaten i olika internationella studier. Resultaten i de senaste internationella mätningarna ligger på en genomsnittlig nivå eller över i förhållande till det totala antalet deltagande länder vid respektive mättillfälle.”

 2. Jag citerar Skolverket:

  “Utvecklingstrenden är genomgående negativ.”

  Kunskaperna, mätt i absoluta termer, har sjunkit. Vet du vad som menas med absoluta termer?

 3. Du påstår att Skolverkets rapport ger Jan Björklund rätt.

  Jan Björklund har i alla år hävdat att svenska levers kunskap ligger under snittet och att vi ligger i botten av tabellerna.

  Skolverkets rapport visar att det inte är sant.

  Alltså ger inte rapporten Jan Björklund rätt.

  Så enkelt är det.

 4. Javisst. Att Björklund inte hade rätt om rankningen säger inte att han har fel om skolan. Han hade fel om siffrorna, rätt om verkligheten.

  Jag förstår att ni inte har det lätt nu. Svart på vitt har vi Skolverkets bekräftelse på att Alliansen byggt sin politik på riktiga iakttagelser om situationen i skolan.

  Till vänster fortgår verklighetsförnekelsen.

Kommentarer är stängda.