Psalmiana #10, Bred dina vida vingar

Psalmianan fortsätter på temat Lina Sandell och sångstilar. Denna gång vill jag presentera psalm nr 190, Bred dina vida vingar. Också det är en psalm som jag lärde mig redan som gosskorist, och också det är en av de psalmer som transporterats över till andra sidan Atlanten.

På Youtube finns en alldeles underbar inspelning av denna psalm med Sissel Kyrkjebø från 1991. Då hade hon precis slagit igenom. Med Sissel Kyrkjebø är det dock något som jag inte förstår. I den här inspelningen sjunger hon hur vackert som helst och glänser med sin underbara sopranröst. Det var också så här jag lärde känna henne som artist, och som alla andra sjungande killar i 20-årsåldern fick man sitt hjärta totalmosat.

Men sen dess kan jag inte påminna mig om att jag har hört henne sjunga så här vackert, och nästan aldrig med samma klara höga sopran. Varför? Nästan alltid får man höra henne sjunga i sitt lägre register. Visst, en sopran kan inte låta som en 20-åring hela livet, men nu talar vi om en person som väl inte ens har fyllt 40?

Kan det möjligen vara så att hon tagit sånglektioner som inte slagit väl ut? Sånt kan faktiskt hända. Kyrkjebø är fortfarnade en mycket duktig sopran, det är inte det som är problemet, men lyssna till den här inspelningen för att höra skillnaden. Här är det klassisk operaröst som gäller (om än i något mjukare stil än hårdopera):

Hur som helst, Sissel Kyrkjebø är ändå en av mina favoriter, och likaså psalmen Bred dina vida vingar. Det är en av de psalmer som jag brukar sjunga för mig själv.

Tidigare inlägg i Psalmianaserien:https://stefanolsson.nu/category/psalmiana.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Psalmiana #10, Bred dina vida vingar”

  1. Bred dina… kom med i psalmboken redan i 1921 års tillägg till 1819 års psalmer. “Blott en dag” var ju skriven ungefär samtidigt (runt 1865) men fick vänta på 1937 års psalmbok för att få komma med. Ibland undrar jag lite varför…/maria

Kommentarer är stängda.