Historisk omsvängning i kärnkraftsfrågan väntar

Om Demoskops undersökning om kärnkraftsopinionen är riktig och om Alliansen lyckas göra upp i kärnkraftsfrågan sker en historisk omsvängning i svensk politik. Hittills har kärnkraften varit något som splittrat de borgerliga partierna, ända sedan Torbjörn Fälldins tid. Nu ser den sprickan ut att kunna täppas igen. Istället öppnar sig en spricka mellan socialdemokraterna och miljöpartiet.

De borgerliga partiernas stora svaghet förut var “kannibalismen”, den interna tävlan som gjorde att man bara kunde vinna valframgångar på varandras bekostnad. Denna sjukdom övervanns under förra mandatperioden och triumferade med valsegern 2006. Nu står Alliansen för enighet, medan socialdemokraterna som tidigare alltid glänst med sin regeringsfäighet har svårt att få ihop en fungerande koalition.

Den andra stora stötestenen för borgerligheten har varit kärnkraften, eftersom centern sedan mitten av 70-talet är hårda kärnkraftsmotståndare, vilket man ju inte alls är inom moderaterna. En ny generation centerpartister och ett nytt och mer påträngande miljöhot i växthuseffekten har dock gjort att centern har börjat tänka nytt. Plötsligt finns en kompromissmån mellan centern och moderaterna som inte fanns förut.

Socialdemokraterna i sin tur har alltid varit splittrat i kärnkraftsfrågan men också alltid kunnat göra upp med miljöpartiet. Nu ser det dock ut som att opinionen inom sossarna har svängt kraftigt till kärnkraftens fördel. Hela 58 procent av partiets väljare vill att de gamla kärnkraftsreaktorerna ska ersättas med nya, istället för att avvecklas i takt med att de blir för gamla. Förut var en tydlig majoritet för en successiv avveckling.

Alliansen lyckades vända regeringsfrågan från sin sämsta fråga till sin bästa. Nu har man chansen att göra samma sak med kärnkraften. Splittringen inom vänstern ökar samtidigt som såren inom borgerligheten läks. Enas Alliansen om kärnkraften kommer den att sopa mattan med vänsterpartierna i energifrågan i valet 2010.

__________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: