Ingen trovärdighet, säger fackpamp om Sahlins energipolitik

För den som händelsevis har missat SR Ekots inslag om gårdagens kärnkraftsuppgörelse kommer här ett utdrag av den bästa biten: IF Metalls ordförande Stefan Löfvéns sågning av socialdemokraternas energipolitik.

Stefan Löfvén är också socialdemokrat och sitter i partiets verkställande utskott. Mona Sahlin försökte idag hjälpligt förklara att partiets uppfattning är att kärnkraftsreaktorerna ska tas ur bruk vartefter de blir för gamla. Inte trovärdigt säger fackets man i hennes egen partiledning:

När de gamla nu börjar fasas ut 2020 så kan vi inte se att det finns någon trovärdighet i att säga att de bara ska tas bort och inte ersättas med nya reaktorer.

Inte ens ledande socialdemokrater tror längre på partiets energipolitik. Vilken ska då politiken bli inför 2010? Centern kan man ju inte längre stödja sig på. En blocköverskridande uppgörelse funkar inte heller, eftersom det skulle innebära att man börjar sitt nya samarbete med att göra upp med motståndarna istället.

Från och med nu äger alliansen energifrågan. Det är inget snack om saken. Man kan tycka att den inte går tillräckligt långt. Man kan tycka att den går för långt. Man kan tycka att den är för kärnkraftsvänlig. Man kan tycka att den inte är tillräckligt kärnkraftsvänlig. Visst, så är det, men det finns en långsiktig linje som fyra partier är eniga om. Till vänster finns det tre partier och fyra linjer.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: