Tre partier med fyra viljor

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har nu kommit överens om att man ska komma överens om jobbpolitiken, välfärdspolitiken och energipolitiken. Kommer det att lyckas? Jo, kanske, det är bara det i just energipolitiken finns för närvarande inte tre motstridiga viljor utan fyra.

Socialdemokraterna ingen en enad linje i energifrågan just nu. Delar av fackföreningsrörelsen vill ju ha samma energipolitik som alliansen. Det kan inte bli någon ordentlig energiuppgörelse vare sig mellan vänsterpartierna eller mellan sossarna och regeringen. Ingen vet ju vad en sådan uppgörelse är värd.

Under hösten utsattes också Mona Sahlin för tämligen grova attacker från de egna leden. Hon är inte till fullo accepterad bland sina egna. Finns det folk inom socialdemokraterna som arbetar på att få henne petad?

Därtill kan det även vara värt att påminna sig det som SvD:s ledarsida uppmärksammade före jul. Miljöpartiets språkrör ska bytas ut direkt efter valet. Vem kommer efter dem? Vilken politik vill de driva?

I värsta fall är det bara Lars Ohly som kommer att överleva in i nästa mandatperiod. Det är inte mycket att bygga en energiuppgörelse på. Svagt ledarskap och intern splittring i en av det kommande valets viktigaste frågor talar inte för vänsterkartellen.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: