Jinge och antisemitismen: En lektion i citatteknik

Att upplåta sin blogg för antisemitiska skribenter är dumt. Att citera falskt är dumt. Bloggaren Jinge har problem med antisemitism. Svenska kommittén mot antisemitism har problem med sin citatteknik.

Så kan man enkelt sammanfatta senaste bloggdebatten som drogs igång i Sydsvenskan av Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA. Jag brukar läsa Jinge ibland, och trodde inte riktigt på anklagelserna om antisemitism. Hård kritik kan riktas mot såväl judar som Israel utan att den blir antisemitisk. Men jag måste erkänna att jag inte till fullo noterat hur Jinge upplåtit sin blogg för uppenbart antisemitiska skribenter och har varit dålig på att rensa ut antisemitism i kommentarsfälten. Läs bloggen Jonathan och Lasse Willhelmssons förvirrade inlägg på Jinges blogg.

Jag vidhåller dock min kritik mot SKMA, att man skjuter sig i foten om man inte kan backa upp sina anklagelser med korrekta bevis. Ty i SKMA:s artikel tillskriver man Jinge citat som denne inte alls är författare till. Citaten är hämtade ur kommentarsfälten och är skrivna av andra än han själv. Det faktum att Jinge är ansvarig för allt innehåll på sin blogg gör honom inte till författare. Kommentarsfälten ska jämföras med insändarsidan i en tidning. Tidningens ansvarige utgivare är ansvarig för insändarna, men står inte för de åsikter som kommer fram i dem.

Det är skillnad mellan att vara ansvarig, dvs. juridiskt ansvarig, för innehållet på en blogg och stå för innehållet politiskt. Det är likadant på min egen blogg. Här finns massvis med kommentarer vars innehåll jag inte alls sympatiserar med men som jag ändå är juridiskt ansvarig för.

SKMA:s skribenter varav en är en välrenommerad professor i historia borde ha varit mer vaksam på varifrån citaten kommer och borde ha ställt kontrollerande frågor. Jag vet att han egentligen är en noggrann forskare och hade självklart läxat upp den student som hade slarvat med källorna på samma sätt som han nu har gjort. Det är ett problem att SMKA, vars syfte och gärning i allt väsentligt är gott, inte har bättre koll på kvaliteten i det egna arbetet. Det skadar den goda saken.

Åter till Jinge. Så här borde Jinges antisemitism ha bevisats i artikeln:

23 november 2005
skrev Jinge ett inlägg om att familjen Bonnier förlöjligar Jesus på grund av att tidningen Expressen skrivit om Knutbymorden. I kommentarsfälten kan man läsa ett inlägg av signaturen Nils E, som skriver:

Haha… :-)
Jag förstår att israeliterna blir upprörga jinge. Men de är faktiskt värda all kritik eftersom de fortsätter med sitt folkmord på araber… Men du kommer att få skit från judar både i och utom landet…

Signaturen Gus kommer därefter med en fråga till Jinge:

Jag är förvånad att du inte har plockat bort NilsE kommentar. Du brukar trumpetera ut att du inte tillåter rasistiska kommentarer på din blogg…

Jinge svarar:

Va???
Man håller på med etnisk rensning, folkmord, brott mot de mänskliga rättigheterna och man bryter mot FN:s resolutioner och folkrätten. Ska jag ta bort min egen kommentar oxo ????

Och detta är då alltså skrivet som kommentar till en artikel som handlar om Expressen och familjen Bonnier. Jag håller med kritikerna om att detta är antisemitiskt eftersom Jinge kopplar samman familjen Bonnier, urpsrungligen en judisk familj, med folkmord. En fullständigt bisarr anklagelse som bara kan begripas av den som tror på den judiska världskonspirationen.

Så visst, jag instämmer i kritiken att Jinge är antisemit, eller åtminstone upplåter sin blogg åt antisemiter. Jag var inte klar över detta tidigare, men tack vare många andra bloggare har jag fått det tydliggjort för mig.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Jinge och antisemitismen: En lektion i citatteknik”

 1. Svagt! För att inte säga ursvagt!

  Den skribenten kommenterar inte alls bloggposten utan en som kommenterat tidigare.

  F.ö. har du helt rätt i att man inte behöver omfatta de åsikter skribenter framför, men skribenten kommenterar FORTFARANDE inte bloggposten, utan en som kommenterat tidigare…

 2. Stefan,

  Jinge “förhandsgranskar” alla kommentarer innan han publicerar dem, och har därför fullt ansvar för dem.

  Hans egna inlägg är också uppenbart antisemitiska.

 3. Jinge kollar alla kommentarer. Om man till exempel kritiserar Hamas på ett vis som han inte gillar, så plockar han bort kommentarerna med hänvisning till några luddiga kommentatorsregler som han själv har hittat på. Det är ren stalinism.

 4. @Jah Hollis:
  Nu får du väl endå ge dig. Jag läser regelbundet Jinge´s Blogg och har ALDRIG sett honom ta ställning för Hamas våldshandlnigar i något sammanhang. Vad gäller Jinge´s kommentarsregler så är det hans blogg och INTE din och därför har han rätt att själv sätta upp regler för kommentarer oavsett hur luddiga du tycker de är.

  För övrigt tycker jag det är sorgligt att inte fler ägnar sig åt seriös kritik som Stefan Olsson gör här. Den typ av oseriösa McCarthy inspirerade angrepp som ofta förekommer mot legitima Israel-kritiker är kontraproduktiva och skadar den livsviktiga kampen mot den verkliga rasism, främst i form av antisemitism och islamofobi, som breder ut sig i världen.

 5. Henrik, kommentar 3. Visst har Jinge ansvar för kommentarerna, men han är inte författare till dem. Jag är juridiskt ansvarig för dina kommentarer här, men dina åsikter fortfarande dina.

 6. Jinge tar bort allt han inte håller med om och stoltserar över hur han inte tillåter någon rasism. Det blir alltså en annan sak hos jinge

 7. Jag har läst en del på Jinge som är väldigt nära gränsen till antisemitism (och Wilhelmson långt över), så långt håller jag med Stefan. Men din citatteknik är lika falsk som SKMAs. Gus kommentar som du citerar fortsätter ju “…Att påstå att judarna (israeliterna) håller på med folkmord på araberna är i högsta grad en anti-semitisk kommentar. Inför lagen kallas det “hets mot folkgrupp” och är straffbart.”

  Det är ju det jinge svarar på – han gör själv ingen koppling med Bonnier och folkmord.

  Ganska ohederligt citerat Stefan!

 8. Den del av Gus kommentar som jag inte tagit med, som du nu anmärker på, förändrar ingenting. Jinges blogginlägg handlar om familjen Bonnier. I kommentarerna är det en person, Nils E, som drar in folkmord i diskussionen. Som framgår av de citat jag lyft fram, och som också kan läsas in extenso på Jinges blogg, har Jinge inget problem med den sammankopplingen. Tvärtom instämmer han i Nils E:s tal om folkmord m.m.

  En mer normal reaktion från den som inte vill bli beskylld för antisemitism hade varit att kritisera Nils E, eftersom det är denne som drar in folkmord i diskussionen till att börja med. Men det gör inte Jinge, utan han låter Nils E hållas.

Kommentarer är stängda.