Psalmiana #12, Oändlig nåd mig Herren ger

Nu kommer ännu en av världens mest kända psalmer, nr 231 i psalmboken, Oändlig nåd mig Herren ger, mer känd under sitt engelska namn Amazing Grace.

Av någon för mig okänd anledning är melodin i sin amerikanska tappning inte likadan som den som finns i psalmboken. Jag har alltid undrat varför det är så. Någon som vet? Det är inte mycket som skiljer, men jag undrar ändå varför svenska psalmboken är annorlunda.

Psalmen kommer här i ett klipp med övertonssång. Det roliga med Youtube är de udda klippen, och att få höra Amazing grace i övertonsversion är verkligen udda.

Övertonssång kommer från Centralsien. Man sjunger en låg ton och spelar med övertonerna med hjälp av tungan och läpparna. Det är ganska roligt. Jag vet hur man gör men får inte fram toner tillräckligt stark. Jag tror möjligen att man måste ha den resonans i huvudet som professionella sångare har. Första gången jag hörde övertonssång var med kille i min kör. Han var en mycket duktig sångare med kraftig övertonsrik röst. Killen på filmen är också professionell sångare.

Amazing Grace passar bra för övertonssång eftersom den bara har fem toner. Den bygger på en pentatonisk skala på samma sätt om mycket av den ostasiatiska musiken. (Den går att spela på bara de svarta tangenterna på pianot.) Mer musikteori än så tänker jag inte gå in på, eftersom jag i så fall garanterat kommer att bli slagen på fingrarna av de som kan ämnet på riktigt. Den som kan det här med övertoner och varför just Amazing Grace passar för övertonssång får gärna skriva en rad.

Tidigare publicerade psalmianainlägg hittar man här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Psalmiana #12, Oändlig nåd mig Herren ger”

  1. Jag blir inte den som slår dig på fingrarna i alla fall! Mina musikteoretiska kunskaper är obefintliga! Och ständigt lika imponerad av över hur mycket du hittar på youtube!

Kommentarer är stängda.