Socialdemokraterna måste gå åt höger för att vinna, men kan inte

Gårdagens inlägg på DN Debatt från Göran Johnsson och Lars-Olof Pettersson är ett av de mer intressanta på länge, eftersom det svart på vitt visar hur svårt det kommer att bli för socialdemokraterna att lyckas 2010.

Göran Johnsson var tidigare ordförande för IF Metall. Återigen är det en framträdande socialdemokrat som kritiserar partiledningen och ifrågasätter partiets hållning i kärnkraftsfrågan. Johnsson och Pettersson poängterar träffande att det finns fler arbetare som röstar borgerligt än på miljöpartiet och vänsterpartiet. De konstaterar också att förändringarna i a-kassan och andra reformer som regeringen genomfört inte har fått dessa att överge Alliansen.

De säger det inte rakt ut, men tydligt är att de menar att en vänstersväng riskerar att skrämma iväg ytterligare arbetarväljare till Alliansen. Alliansen är ju uppenbarligen mer populär hos arbetarna än mp och v.

Artikeln är intressant för den visar det strategiska dilemma socialdemokraterna står inför. Man kan vinna väljare genom att gå högerut, men det är vänsterut allianspartnerna finns. Partiet åkte på pisk i valet 2006 i frågor som jobb och skola, frågor som vänsterpartiet absolut inte vill ändra något i. Kärnkraften har plötsligt seglat upp som en stor fråga. Alliansen är enig. Socialdemokraterna är splittrade internt.

Just nu sitter socialdemokraterna verkligen i en knepig sits. Men särskilt synd om dem är det inte. Så här ser spelet ut. Hade man skött sina kort rätt hade man inte behövt göra upp med mp och v redan nu, utan kunnat vänta in 2010. Istället har vi ett drömläge för alliansen. Låt oss hoppas därför att det inte blir någon blocköverskridande uppgörelse om kärnkraften. Energifrågan kan bli det sänke för socialdemokratin som behövs för en seger för Alliansen. (Dessutom är det mer demokratiskt att låta väljarna ta ställning till kärnkraftsfrågan än att mygla bort den i förväg.)

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: