Ska krigsförbrytare kunna ljuga sig till svenskt medborgarskap?

Ska krigsförbrytare kunna ljuga sig till ett svenskt medborgarskap? Moderaterna får nu kritik för sitt förslag att folk som har myglat till sig medborgarskap ska kunna bli av med det. Centerns ungdomsförbunds ordförande har till och med skrivit ett upprört brev till regeringen. Och det tjatas om att moderaterna gjort Sverigedemokraternas politik till sin. Det är larvigt.

Jag tror nu inte att förslaget kommer att bli verklighet, eftersom det skulle behövas en grundlagsändring. Dessutom tror jag inte att problemet med att folk myglar till sig medborgarskap är så stort.

Däremot delar jag inte den överdrivna reaktion som kommit från vissa delar av vänstern och från CUF. USA har i jämförelse med Sverige haft mycket mer generösa regler för hur man blir medborgare. Långt före Sverige införde man möjligheten till dubbelt medborgarskap och tillämpar också territorialprincipen för medborgarskap till nyfödda. Den som föds inom landets gränser blir automatiskt medborgare även om föräldrarna inte är det.

Däremot kan en naturaliserad amerikansk medborgare förlora sitt medborgarskap om han ljugit om sin bakgrund. Exempelvis ger inte USA medborgarskap till personer som deltagit i folkmord. Visar det sig att en person i sitt förra hemland deltagit i krigsförbrytelser, t.ex. massakrer på civila, men ljugit om det vid ankomsten till det nya landet, blir han av med medborgarskapet och kan också bli utvisad.

Det är fullt rimligt att Sverige skaffar sig en liknande lagstiftning. Folkmord är tyvärr fortfarande något som förekommer ute i världen. Även andra krigsförbrytelser som massvåldtäkter. Grov kriminalitet likaså. Om någon av dessa genuint onda människor kommer till vårt land, ljuger om sin bakgrund, erhåller svenskt medborgarskap, men sedan avslöjas, så ska de ut. Varför ska våra medborgarskapslagar stå på krigsförbrytarnas sida?

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Ska krigsförbrytare kunna ljuga sig till svenskt medborgarskap?”

Kommentarer är stängda.