Rätt att inte ge efter för utpressning

Ska staten gå in med pengar för att rädda SAAB? Nej, självklart inte. I alla fall inte under de omständigheter som General Motors nu försökt tvinga på Sverige.

SAAB är ett företag som inte gjort någon vinst på flera år. Det rör sig om förluster i miljardklassen i kanske upp till 20 år. Företaget är helt enkelt inte livskraftigt och skulle rekonstruerats för länge sedan. Det är slut. Finito.

Om staten nu går in med räddningsmiljarder, var hamnar pengarna då? I Sverige? Nej, det underlättar bara för GM att slippa lägga ned någon fabrik hemma i USA.

Dessutom är det urdumt, verkligen urdumt, att ställa upp med pengar på grund av hot om konkurs. Vad händer om man ger efter för hot? Jo, andra företag kommer efter och gör samma sak. Det är dessutom inte alls säkert att företaget är så dåligt att det måste konkas, utan kan kanske avvecklas under ordnade former.

Sverige kommer fortfarande att vara ett ledande land när det gäller biltillverkning. Kunskapen finns ju fortfarande kvar. Däremot kommer vi kanske inte att se svenska bilmärken i framtiden. Bilindustrin kommer möjligen istället att leva vidare som underleverantörer. Det är tråkigt att de svenska stoltheterna SAAB och Volvo försvinner, men vi kan inte bränna ett par miljarder varje år av skattepengarna på ren nostalgi.

______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Rätt att inte ge efter för utpressning”

Kommentarer är stängda.