Svårt att hänga med i SAAB-tjafset? Här finns några svar.

Torsdagens debatt mellan Maud Olofsson och Mona Sahlin i Studio Ett blev man inte riktigt klok på. Båda anklagar varandra för att ljuga. Båda vill dock att staten ska låna ut pengar till General Motors, men inte skänka bort pengar. Eniga eller inte? Här kommer ett försök till svar.

Mona Sahlin säger nu att hon inte vill att staten ska gå in som ägare i SAAB. Har hon sagt så tidigare? Ja, i Ekots lördagsintervju. Finns inte på nätet av någon anledning, men går att lyssna på hos Per Ankersjö.

Regeringen säger att den kan tänka sig ge GM en kreditgaranti, men att GM inte lämnat in någon låneansökan till Europeiska investeringsbanken. Stämmer det? Oklart. Facket på SAAB säger att en ansökan finns, men regeringen menar att det bara är SAAB som lämnat in en ansökan, inte ägaren.

Har socialdemokraterna sagt att de vill gå in med ett kontantstöd till GM på 5 miljarder? Jag har inte hittat något bevis för det. (Var har Maud Olofsson fått den uppgiften ifrån?) Enligt sossarnas pressmeddelande talar man bara om kreditgarantier, och menar att regeringen inte infriar sitt löfte om 28 miljarder i garantier som man talade om i december.

Har GM bett om ett kontantstöd? Nej. Det man har bett om är kreditgarantier.

Varför vill inte regeringen ge kreditgarantier, om det nu är just det som man har utlovat? Därför att GM:s förhandlingsbud är för dåligt. Som pant för lånet har GM erbjudit staten att ta över SAAB som ägare. Om GM inte kan betala tillbaka lånet (som ska betalas tillbaka efter bara sex månader) skulle staten få ta över SAAB som ersättning. Panten för lånet skulle alltså vara det konkursmässiga bolaget. Låter det som en bra deal?

I någon mån har alltså socialdemokraterna rätt när de påstår att regeringen inte infriar sitt löfte om kreditgarantier. Men sunt förnuft säger att Sverige inte kan ställa upp med kreditgarantier på vilka villkor som helst. GM:s bud är inte seriöst. De vill bli av med SAAB snabbast möjligt. Följande villkor är nämligen också att beakta:

– Amerikanska staten har fortfarande inte bestämt hur den vill göra med bilindustrin. Besked kommer först i mars.
– GM har ingen utvecklingsplan för SAAB.
– Bilförsäljningen har störtdykt under det senaste halvåret. Alla tillverkare gör stora förluster.
– GM springer runt och tigger pengar hos alla regeringar i Europa.
– GM kan bara lova att äga SAAB till 2010. Sen tänker man göra sig av med företaget i alla fall.

Lyssna på Maud Olofssons och Jöran Hägglunds presskonferens från torsdagen så får ni höra hur vansinnigt det är att nu, utan någon som helst utvecklingsplan, satsa flera miljarder i kreditgarantier, som riskerar att göra staten till ägare av ett sjukt företag. Ungefär 4 minuter in i presentationen förklarar Hägglund hur oseriöst GM tänker.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: