Psalmiana #13, O store Gud

Denna söndag har jag besökt Evangeliska Fosterlandsstiftelsens kyrka här i Uppsala. Vad passar då bättre än att skriva om en av lågkyrklighetens och frikyrklighetens främsta psalmer? Nr 11 i psalmboken O store Gud.

Psalmen är skriven av Carl Gustav Broberg 1885 och är förmodligen den svenska psalm som fått störst spridning över världen. Den finns på alla möjliga språk. Mest sjungen är den sannolikt i USA, där den går under namnet How Great Thou Are. Psalmen har som många andra 1800-talspsalmer sannolikt kommit dit med svenska emigranter. Men den mest använda översättningen är brittisk och sin stora spridning i USA fick den inte förrän på 1950-talet, berättar engelska Wikipedia.

Men gissa vem som gjort mest för att psalmens popularitet? Jo, “the King”, Elvis Presley, som på 1966 gav ut en skiva med kristna sånger med just titeln How Great Thou Are. Självklart finns det ett klipp med honom på Youtube.

Förutom att man här återigen får tillfälle att fascineras över Elvis Presleys skicklighet som sångare får man också chansen att höra J D Sumner och hans kvartett. inte i början men ganska tidigt i psalmen sjunger en manskvartett. Mannen längst bort i bild är J D Sumner. Kvartetten i sig är inte så märkvärdig, men däremot Sumner som är den djupa bas man hör. Tack vare sina framträdande med Elvis blev han känd som världens djupaste bas. Det kan därför vara roligt att höra honom själv sjunga solo.

Nu tror jag dock inte på teorin om att Sumner skulle vara världens djupaste bas. Bassångarnas land framför alla är ju annars Ryssland. Den som fascineras av djupa basröster kan gå till det här klippet och leta sig vidare på Youtube. Det är en sak att sjunga med en djup röst i en mikrofon och sjunga med styrka utan förstärkning som ryssarna gör.

Tidigare psalmianainlägg hittar man här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Psalmiana #13, O store Gud”

  1. Du är verkligen otrolig på att hitta snuttar, jätteskoj. Studsade också på Bobergs namn och tänkte jag mindes fel men ser att fler reagerat. Tror jag har några av hans diktutgivningar hemma… ja, tre såg jag nu. Vill minnas att den engelska texten kom till Sverige och blev översatt till svenska en vända (det är väl typen “gå över ån efter vatten”).
    Ryktas att Karl Öst finns på youtube med, men jag har inte letat.

Kommentarer är stängda.