Monarkin säkrad i ytterligare 60 år

Då var det dags, det vi alla har väntat på. Kronprinsessan gifter sig. Kungen och regeringen ger sitt godkännande till Daniel Westling som gemål. Därmed sitter monarkin säkert i sadeln i 60 år till, minst. Hurra för det!

I familjen Bernadotte har man för vana att leva mycket länge. Kronprinsessan är nu 31 år, och följer hon familjetraditionen kommer hon att bli över 90. När nu äktenskapsfrågan har fått sitt svar har sista frågetecknet om hennes trontillträde rätats ut. När kungen dör om en sisådär tre decennier övertar Victoria tronen och regerar vidare. Lagom till dess står det förhoppningsvis ytterligare en tronföljare i kön.

Det har talats mycket om i vad mån en kunglighet kan gifta sig med en man av folket. Det är verkligen på hög tid att denna fånighet överges. Tanken att “blodet tunnas ut” är larvig. Det är så man tänker om hundar och hästar, inte om kungligheter. Men även om det vore så att vi ville att vår kronprinsessa gifte sig med en man med bra gener, vore ju ändå inte adliga gener att föredra. Vem vill att Sveriges kommande arvsfurste ska födas med sex fingrar?

Monarkin i Sverige ska ha folkliga värderingar som grund. Vår monarki bygger inte på blodsmystik och bördsmytologi. Alla vet ju hur ätten Bernadotte kom till tronen. Monarkins fundament är folkets önskan om att få ha sin kung kvar. Vi har haft ett kungahus i mer än 1000 år. Och vi har lyckats bevara den och ändå omforma vårt land till en demokrati. Det är stort.

Tack Victoria för du vill vara kronprinsessa i vårt land! Grattis till förlovningen!

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se. Länk till SvD.

Dela med andra:

10 reaktioner till “Monarkin säkrad i ytterligare 60 år”

  1. Ett utmärkt inlägg! Bra med en kängor åt “Magnus Stenbock-jugend” som förfasar sig över att “ofrälse” nästlar sig in i de kungliga kretsarna. Jag tycker också att kungahuset ska ha en folkliglig grund. Det har det ju historiskt; dagens kungadöme har successivt utvecklats under århundraden ur mer decentraliserade stamsamhällen. Kunga- och adelsätter har alla sin historia; de är knappast av någon högre art, typ ättlingar till solguden eller något…

  2. Hmmm.. Misunnar ingen ett drägligt kärleksliv, men förstår inte riktigt din tes. Om vi antar att Viktoria lever till 90 är ju monarkin säkrad under denna tid oavsett om hon gifter sig eller inte. Skulle hon visa sig vara en gallko finns det ju en successionsordning som hanterar även detta. Hur ett äktenskap skulle göra någon skillnad förstår jag således inte.

  3. Matsig, det braiga är att Victoria inte tvingas att välja mellan att leva som ogift drottning eller som gift men utan anspråk på tronen. Nu får hon både och.

  4. Det är väl blodsmystik och bördmytologi som är själva idén med monarkin eller har jag missat något. Vad är en folklig monarki. Åka rulltrappa till riksdagens högtidliga öppnande? Handla på Willys i helgerna?? Nä. Sluta med tramset och låt Knugen bli vår siste monark. Då blir det folkligt på riktigt.

  5. Gårdagen är en glädjens dag för Sverige och hela det svenska folket då en svensk Prinsessa skall gifta sig med mannen som hon älskar. Länge leve Konungen! Länge leve Kronprinsessan! Länge leve vår nye Prins Daniel av Sverige! Länge Leve vårt gamla Sverige!

  6. Hjärtskölden i det stora riksvapnet är delad. Ena halvan består av det Bernadotteska familjevapnet (Ponte Corvo, Bro med stjärnor och örn) och den andra halvan Vasaättens vapen. Visar på Kungens härstamning (via Drottning Victoria) tillbaka till Gustav Vasa. Vackert och härligt att tänka sig att vasarna fortfarande, i någon mening, sitter på rikets tron.

    Vad blir det för sköld med Westling? Två korslagda hantlar i guld?

  7. Ingen förändring alls, utgår jag ifrån, eftersom ätten Bernadotte sitter kvar som förut.

Kommentarer är stängda.