Bra att vi slipper energiuppgörelse över blockgränsen

Ikväll berättar tidningarna att energisamtalen mellan regeringen och oppositionen avslutas utan någon uppgörelse. Det tackar vi för. Nu kan frågan istället avgöras på demokratisk väg, genom att låta väljarna ta ställning.

Något man ska ha klart för sig är att breda blocköverskridande uppgörelse inte är särskilt demokratiska. Det beror framför allt på två saker. Dels ger de minoriteten vetorätt, vilket strider mot tanken om att majoriteten ska bestämma. Dels tar man ifrån väljarna en möjligheten att utvärdera olika alternativ.

Nu får vi dock en situation där olika alternativ presenteras för väljarna. Dessutom har i alla fall alliansen haft den goda smaken att sätta samman ett paket som kan utvärderas. Väljarna ges chansen att diskutera energifrågan i valrörelsen.

Att det sedan också taktiskt gynnar alliansen är inget man kan hänga läpp över heller. I det här fallet råkar det mest demokratiska också vara det som gynnar det borgerliga blocket. Förut var det sossarna som tjänade på energifrågan. Nu är det vi. Så kan det gå.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: