Psalmiana #14, Upp kristen upp till kamp och strid!

Finns det en sån sak som manliga psalmer? Alla gillar inte alla typer av psalmer, precis som inte alla gillar alla sånger. Jag har upptäckt att killar har lättare att tycka om psalmer som handlar om strid, död, synd, ondska, än vad tjejer har. Helt enligt traditionellt könsrollsmönster.

Det här ska inte bli ett debattinlägg om könsroller, däremot vill jag ta de “manliga” psalmerna i försvar. Svenska kyrkan domineras idag av kvinnor, med följden att “manliga” psalmer inte får lika stor plats som förr. Tvärtom ses de som otidsenliga. Några nya psalmer på temat synd och död har jag inte hört talas om.

Det är tråkigt för den del av livet består faktiskt i sådant som synd och död. Alla problem kan inte lösas genom att man sätter sig ned i en ring tar varandra i handen och sjunger myspsalmer. Tvärtom kan det behövas maning till kamp, inte våldsam kamp, men ändå kamp. Jihad fast i civiliserad form.

Psalm nr 567 är ett bra exempel på en “manlig” psalm som alltför sällan sjungs:

Upp, kristen, upp till kamp och strid!
Gå dit dig Anden sänder,
och mot de makter väpna dig
som rätt i orätt vänder.
Om du med allvar kämpa vill,
så hör du Herren Jesus till.
I honom är vår seger.

Här gäller liv, här gäller död,
och vill du livet vinna
så strid! I Gud, som striden bjöd,
du kraft och hjälp skall finna.
Men skyr du mödan feg och svag,
så förestår dig nederlag
och fångenskap och döden.

Tag tron som sköld, bind Andens svärd
o kristen, vid din sida,
och mot all ondska i vår värld
med allvar gå att strida.
Den intill döden trofast är,
han en gång livets krona bär,
som Herren Jesus giver.

Och här har vi melodin, spelad på kyrkklockor från England. Sjung med!

Sjöng ni med? Eller kändes det obekvämt att sjunga om “fångenskap och döden”? Psalmen är från 1800-talet så språket är därefter, men är den otidsenlig? Nej, är det någonting som man bör betänka så är det att det fortfarande finns kristna som förföljs för sin tro. I Iran kan en kristen bli just den fånge som psalmen talar om, eftersom kristendomen som religion där är förbjuden. Vilken psalm skulle passa bättre för honom än nr 567?

Tidigare psalmianainlägg hittar man här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana.

____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Psalmiana #14, Upp kristen upp till kamp och strid!”

Kommentarer är stängda.