Obama stimulerar ekonomin genom att ta bort tatueringar

Barack Obama har annonserat att ett jättepaket är på väg för att stimulera ekonomin. Det låter väl klokt? Det kommer ju vi i Sverige göra också. Skillnaden är dock att medan vi investerar i infrastruktur, investerar amerikanska kongressen i program för avlägsnande av tatueringar.

Kan det verkligen vara möjligt? Ja, för det är tyvärr så här den amerikanska politiken fungerar när den är som sämst. Enskilda kongressledamöter lyckas öronmärka pengar i den federala budgeten för favoritprojekt, och då oftast favpritprojekt som råkar ligga i den egna valkretsen.

Obama får därför nu ta emot hård kritik. Var är den förändring av Washington som utlovats? Stimulanspaketet ska ju vara till för att skapa jobb, inte för att sprida ut pengar på allt möjligt. Man räknar med att budgetförslaget kommer att innehålla omkring 9000 öronmärkningar.

Ta gärna del av Bill O’Reillys kommentar. Det finns tyvärr ingen anledning att tro att han överdriver.

Hur kan det bli så här? Det beror på maktdelningssystemet. Maktdelning har många poänger, särskilt när det gäller att skydda fri- och rättigheter. Men när det gäller budgetfrågor funkar det inte. Det saknas ansvarskänsla hos kongressens ledamöter. I parlamentariska system som det svenska är partipiskan hårdare, men det har i alla fall det goda med sig att det skapar budgetdisciplin.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: