Smålandsposten polisanmäld av Smålands Nation

Tydligen har jag lyckats med konststycket att få Smålandsposten polisanmäld för en ledarartikel jag skrev den 2 december förra året. Det här var direkt efter 30-novemberkravallerna i Lund. I artikeln påstod jag att vänsterextremisterna hade laddat upp på Smålands Nation, innan de gick ut och krossade skyltfönster. För detta blev tidningen polisanmäld.

Jag har fått reda på det först nu. Tidningen har inte heller vetat om det tidigare. Polisanmälan gjordes redan i december. Ärendet överlämnades till Justitiekanslern som avfärdade det som strunt. JK skriver:

Förtal är straffbart endast om det riktar sig mot en fysisk person. En förening eller en annan juridisk person kan inte bli föremål för ett sådant brott.

Läs hela JK:s beslut: “Ifrågasatt yttrandefrihetsbrott (förtal)“.

Jag har inte fått tag på själva anmälan ännu, men återkommer när jag fått den från Skånepolisen.

Vad finns att säga? Vilket larv. Innan jag skrev artikeln kollade jag naturligtvis om det var sant att vänsterextremisterna hade hållit till på Smålands nation. Jag har inte skrivit att nationen planerat kravallerna, utan att nationen “upplåtit sina lokaler” för extremisterna. Här är en bild av ett flygblad som spridits i Lund dagarna före kravallerna. “Informationsmöte mån 24 19.30 Smålands nation”, står det.

Kanske talar inte flygbladet sanning? Tills motsatsen har bevisats är jag dock övertygad om att flygbladet gör det. Det styrks också av att man på nationens hemsida kan läsa om den uppladdning som var inför demonstrationen:

Varken Smålands Nation eller Evert gillar rasister, fascister eller nazister. Gör inte du heller det bör du komma på det extrainsatta Pingiscaféet på fredag. Det kommer bli ninjahivigt, Antifascistiskt och allmänt knektfräckt. Alla pengar går till mobiliseringen av motdemonstrationen och blockaden av Salemmarschen.

Tid: Fredag 28/11 – 20.00-01.00
Plats Smålands Nation
Kostnad 20 pix

Ett hivigt Antifa-musikquiz utlovas.

Jag har därför ingen som helst anledning att dra tillbaka eller nyansera något jag skrev om Smålands nation den 2 december. Nationen är ett tillhåll för antidemokratiska extremister. Och jag kan mycket väl förstå att de polisanmält Smålandsposten. För om de fick bestämma skulle Smålandsposten förbjudas helt och hållet.

Om du som läser det här tillhör ledningen för Smålands nation och vill komma med kommentar så skriv gärna till mig. Jag är mer än nyfiken på att få veta varför nationen öppnat sin famn för våldsverkare.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: