Psalmiana #15, Helig, Helig, Helig

Hur ska man egentligen se på frågan om att sjunga gamla psalmer i modern stil? Lyssna på det här klippet med psalm nr 3 i psalmboken, Helig, Helig, Helig. Klippet är visserligen amerikanskt, men psalmen är ju internationell. I typisk Youtube-version, för övrigt.

Blir psalmerna bättre då? En kille som hävdar det är i alla fall Joakim Ivarsson som driver Psalmprojektet. Han tänker spela in typ så många psalmer han kan. Ivarsson tycker just att kyrkoorgel är ett trist och oinspirerande instrument. Hans mediaspelare går att bädda in i bloggen. Var så goda!


Psalmprojektet
Quantcast

Men blir verkligen psalmer bättre för att man spelar dem i modern stil? Och vilket instrument kan inte spelas på ett tråkigt vis? Det handlar om hur man gör det. Vi som bor i Uppsala har förmånen att ganska ofta få möjligheten att lyssna på orgelmusik i domkyrkan, med mycket skickliga organister. Här är ett holländskt klipp med psalmen Helig, Helig, Helig spelad på kyrkoorgel. Knappast något att klaga över.

Tidigare psalminanainlägg finns här: https://stefanolsson.nu/category/psalmiana.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Psalmiana #15, Helig, Helig, Helig”

  1. Bättre vet jag inte om de blir, däremot finns det människor i kyrkan (till och med präster!) som inte tycker om orgeln som instrument, ungefär på samma sätt som vissa inte klarar av distade gitarrer. Att det finns olika sätt att spela psalmer på är inget som stör mig, huvudsaken är att man gör det för att Herren ska bli ärad. Ära Gud kan man göra både med orglar och strängaspel (dock ej saxofon eller panflöjt). Vad man kan bli mer upprörd över än att människor gör moderna versioner av gamla klassiker, är det totala monopol som kyrkorgeln har som gudstjänstinstrument och att man i varje kyrka som byggs, nästan oavsett församlingens önskemål, även måste bygga en orgel.

  2. Personligen tror jag på mångfalden i sammanhanget, och det förutsätter allt att man “måste bygga en orgel” med (riktat till Strefan N ovan). Och det är definitivt lättare att stämma in i psalmprojektets arrangemang än orgelspelet ovan som väl ändå mest liknar en ack så vacker konsert? Var sak ändamålsenlig på sitt vis och i sitt sammanhang.
    (jag har bytt namn ja)

  3. Jag håller med Maria. Det ena utesluter inte det andra. Alla instrument kan användas för att ära Gud. Det är skojigt att se orgelspelaren ge allt han har. Tack!

Kommentarer är stängda.