Opålitliga allmänborgerliga väljare fortsätter att spöka

Nu skiljer det bara 3,3 procentenheter mellan de politiska blocken. Moderaterna får över 30 procent i senaste SIFO:n. En del av moderaternas snabba uppgång verkar dock ha skett på allianspartiernas bekostnad.

Den stora gruppen allmänborgerliga väljare utan partianknytning fortsätter vara opålitlig. Den är visserligen pålitligt borgerlig, men hopplöst trolös när det gäller att hålla fast vid ett parti. Gruppen har också en tendens att stödja starka ledarprofiler. Reinfeldt och Borg har inte drabbats av panik trots en nattsvart ekonomi. Dessutom har man stått upp mot särintressen, både till höger och vänster. Det är den typ av regeringsduglighet som den här gruppen gillar.

Tyvärr går detta ut över allianspartnerna. Därför är det viktigt att vi moderater inte intalar oss att det är vårt arbete med att vinna över före detta socialdemokrater som ligger bakom den kraftiga uppgången. Vi ska inte heller göra oss stöddiga gentemot våra samarbetspartners. Just nu har den allmänborgerliga vågskålen tippat över till vår fördel. Nästa år kan det se annorlunda ut.

Återigen finns det således anledning att poängtera att alliansen är förutsättningen för en moderatledd regering. Och alliansen är en förutsättning för de mindre borgerliga partierna att alls komma i närheten av ministerposterna. Dagens glädjande nyhet är inte att moderaterna når över 30 procent, utan att alliansen ytterligare knappat in på oppositionen. Nu är det i praktiken bara 1,6 procent kvar.

________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: